Acțiunea a fost consacrată temei „Rusia și Uniunea Europeană: spațiu de colaborare în perioadă de criză”. Tema aleasă și formatul întâlnirii au legătură cu considerabila răcire a legăturilor dintre Rusia și Europa. O răcire atât de considerabilă încât ministrul de externe al Federației Ruse își exprimase mai devreme îndoiala în ceea ce privește posibilitatea de a dezvolta legăturile cu Occidentul, conform Nezavisimaia Gazeta.
Forumul reunește reprezentanți de rang înalt din următoarele domenii
În condițiile unei asemenea răciri nu mai rămân așa de multe platforme de contact și de schimb imparțial de opinii. O platformă de acest gen, dacă nu singura, s-au dovedit a fi „Întâlnirile de la Potsdam”, care au un caracter anual și au fost inițiate în 1999 de președintele Republicii Federale Germania, Roman Herzog. Forumul reunește reprezentanți de rang înalt din domeniul politicii, economiei, culturii din Rusia și din Germania, având ca scop dezvoltarea unor noi forme de interacțiune.
Colaborarea economică este una dintre cele mai eficiente modalități de ieșire din impasurile politice apărute. Și tocmai acum apar noi oportunități pentru realizarea acesteia la cel mai înalt nivel. Despre ce este vorba?
După părerea lui Oliver Hermes, șeful influentului Comitet Estic pentru industria germană, Europa se găsește acum între ciocan și nicovală. Pe de o parte, cele 14 țări din regiunea Asia-Pacific au creat o zonă de liber schimb – Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP). Europenii au rămas în afara cadrului acestei zone. Intrarea în vigoare a acestui Parteneriat economic regional multilateral creează cea mai mare zonă de liber schimb din lume, reprezentând aproximativ 2,2 miliarde de consumatori și un volum al PIB-ului egal cu 32% din PIB-ul mondial.
Pe de altă parte, Europa rămâne sub presiunea SUA, dominante în relațiile bilaterale. De aceea, este de părere Hermes, pentru supraviețuirea economiei europene și mai ales a celei germane, trebuie găsit un partener. Și un astfel de partener firesc este, după părerea sa, Uniunea Economică Euro-Asiatică (EAES).
După cum a declarat Hermes, „numai un spațiu economic comun puternic de la Lisabona la Vladivostok îi va permite industriei germane, respectiv celei europene, să combine know-how-ul tehnologic și potențialul de piață al Europei de Vest și de Est plus al Asiei Centrale și astfel să devină lider al tehnologiilor digitale și a celor verzi ale viitorului”. Tocmai experiența RCEP demonstrează posibilitatea creării unor alianțe economice regionale, indiferent de contradicțiile politice.
Din perspectiva lui Hermes, o alianță între Uniunea Europeană și Uniunea Economică Euro-Asiatică este deosebit de necesară din cauza înrăutățirii relațiilor comerciale dintre SUA și R.P. Chineză. De aceea cercurile de afaceri din Germania au făcut apel la Uniunea Europeană (al cărei Consiliu e prezidat acum de Germania) să treacă la un dialog direct cu EAES. Hermes a subliniat faptul că, în interesul industriei europene, este necesar să fie create, în sfârșit, instituțiile adecvate în scopul demarării negocierilor privind crearea pieței unice a UE și EAES.
Cu toate acestea, după cum a remarcat în discursul rostit la această sesiune președintele Comitetului pentru energie al Dumei de Stat a Rusiei, Pavel Zavalnîi, antreprenorii germani nu trebuie să uite că Tratatul privind crearea EAES a intrat în vigoare în ianuarie 2015, pe fondul crizei ucrainene. UE nu a recunoscut atunci EAES ca fiind o structură instituțional simetrică și s-a abținut de la bun început să conlucreze oficial.
Mai mult decât atât, UE a introdus sancțiuni împotriva Rusiei – care este locomotiva EAES – și a aprobat principiile care au blocat efectiv inițiativele în domeniul relațiilor bilaterale, chipurile până la soluționarea crizei ucrainene. Astfel, problema ține tocmai de politicienii europeni.