Europa, în pericol! Orașul amenințat de Rusia și China! Ce plan diabolic au cele două puteri

Serviciile secrete ale acestui oraș au tras un semnal de alarmă privind intensificarea activității de spionaj din partea Rusiei și a Chinei. Ambele țări urmăresc o strategie pe termen lung de subminare a Occidentului.

În timp ce spionii și diplomații chinezi reprezintă “un risc extrem de mare” pentru cetățenii cehi, Moscova și-a continuat strategia de luptă hibridă pentru a obține influență asupra acestui membru UE și NATO.

“Pentru cetățenii cehi, corpul diplomatic rus rămâne cea mai importantă sursă de risc de contact involuntar cu un ofițer de informații al unei puteri străine”, se arată într-un raport BIS.

120 de angajați lucrează în ambasada rusă la Bubenec. Ambasada Rusiei are 44 de diplomați acreditați și 77 de asistenți, în timp ce alte 18 persoane, inclusiv opt diplomați, sunt angajați la consulatele rusești din Brno și Karlovy Vary.

Numărul exact al spionilor care utilizează acoperirea diplomatică este cunoscut numai Moscovei. Însă oficialii cehi cred că ar putea fi la fel de mare ca 40%. Cu alte cuvinte, ei cred că mulți pot lucra pentru inteligența rusească sau pentru a transmite informații direct Moscovei.

“Ce vrea Rusia de la noi?”

Numărul disproporționat de mare de autoturisme diplomatice înregistrate în ambasadă nu poate fi oprit sau examinat de poliție, iar angajații pot călători cu ușurință în zona Schengen fără pașapoarte din Europa.

“Ce vrea Rusia de la noi? Este dificil să răspundem”, a declarat jurnalistul Jaroslav Spurny.

“Parțial e influența, ne-au eliberat în 1945. Ne-au eliberat din nou în 1968. Ei încă ne văd sub sfera lor de influență”, a explicat el. “Dar suntem, de asemenea, parte a UE și a NATO. Serviciile de informații rusești știu foarte bine unde sunt deficiențele, care țări pot fi exploatate”.

“Ungurii – bine, relația cu prim-ministrul Orban nu este atât de facilă. Polonezii – relațiile cu ei nu vor fi niciodată indeajuns de simple. Dar cu noi, cehii, este diferit. Ne-au ocupat de 20 de ani, ne cunosc, știu cum funcționează lucrurile”.

De ce China devine o problemă cehă

Raportul BIS avertizează și asupra activității de spionaj chinez, în special în domeniul tehnologiei. O alertă separată a venit în această lună din partea Agenției Naționale pentru Securitate Informatică din Cehia privind o amenințare din partea Huawei, gigantul IT chinez.

“Abordarea chineză este de facto la fel de hibridă ca cea rusă”, a declarat agenția de informații, adăugând că diplomații de carieră din China și oamenii de afaceri reprezentau același risc ca ofițerii de informații.

Care ar fi obiectivele Chinei, în Cehia, potrivit raportului BIS: utilizarea entităților cehe pentru a submina unitatea UE, activitate de colectare de informații care vizează ministerele cehe importante, spionajul economic și tehnologic.

Președintele Milos Zeman a descris BIS drept un document realizat de “diletanti”, mustrându-l public pe directorul agenției.

Această mustrare a fost susținută și de purtătorul de cuvânt al președinției, Jiri Ovcacek, care a declarat pentru BBC: “Este absolut inacceptabil ca directorul serviciilor secrete ale unei țări occidentale să se răsfețe astfel”.

Criticii acuză președintele că lucrează în mod deliberat pentru a-și submina propriile servicii de informații, iar mulți pretind că BIS nu mai ascunde informații sensibile din cauza fricii că vor fi trădați adversarilor țării.

O problemă deosebită, spun ei, sunt cei doi consilieri cei mai apropiați ai președintelui, cărora le lipsește autorizația de securitate pentru a vedea documentele clasificate.

Unul a condus filiala cehă a gigantului petrolier rus Lukoil și a reprezentat o cheie importantă în campania prezidențială a președintelui Zeman. Biroul președintelui respinge cu fermitate acuzațiile, conform Știrileprotv.ro.