Occidentul trebuie să recunoască faptul că Putin nu este un lider care poate să mențină status quo-ul sau să respecte regulile altora. Dar nici nu este nici tipul de sinucigaș, dacă asupra lui se va exercita o presiune din ce în ce mai mare. Un editorial semnat de Douglas London, fost șef de operațiuni CIA, pentru CNN.

Viitorul depinde de măsurarea cu acuratețe a intențiilor lui Putin, pe baza mentalității și a viziunii sale asupra lumii, și nu a Occidentului, așa cum încearcă SUA să o facă.

Putin este un fost ofițer KGB care a activat în timpul Războiului Rece. Ofițerii de informații, în special cei care desfășoară operațiuni în afara țării, sunt cei care își asumă riscuri, dar nu și jucători.

Catherine Belton, autoarea cărții „Oamenii lui Putin: cum a recuperat KGB-ul Rusia și apoi a atacat Occidentul”, a scris că, în timpul misiunii sale la Dresda, în fosta RDG, Vladimir Putin a lucrat în sprijinul membrilor Facțiunii Armatei Roșii, gruparea teroristă de extremă stângă, responsabilă pentru bombardamentele, răpirile și asasinatele din Germania de Vest în anii ’70 și ’80.

Mentalitatea lui este produsul unei experiențe KGB

Putin crede că SUA și aliații săi au stabilit unele reguli pentru a-și promova propriile valori și interese, pe cheltuiala Rusiei. El a asistat la prăbușirea Uniunii Sovietice și, odată cu aceasta, la prăbușirea ordinii mondiale bipolare pe care o cunoscuse. Prin urmare, nu ar trebui ca atitudinea sa din ultimii 20 de ani să mai fie o surpriză.

Este important să-i demitificăm deciziile, înțelegând că mentalitatea lui este produsul unei experiențe KGB rasiste, elitiste și xenofobe din epoca Războiului Rece.

Putin ilustrează o credință neștirbită în spusele lui Sun Tzu și ale lui Machiavelli, conform cărora scopurile justifică mijloacele. El crede că Ucraina, ca și alte state foste sovietice, sunt părți ale Rusiei cucerite din punct de vedere istoric, pentru că asta a fost lăsat să creadă.

Dar în ochii lui populația acestor state este inferioară din punct de vedere etnic și social față de ruși. Aste explică, de asemenea, perspectiva din spatele comentariilor sale despre o „autopurificare a societății” și strategia sa brutală în Ucraina.

Suferă de orgoliul celor puternici

Și mai terifiantă este capacitatea lui Putin de a dezumaniza oamenii, considerându-i ”țânțari, gunoaie și trădători” care trebuie să se adapteze, să fie reeducați sau îndepărtați cu forța.

Ar trebui să recunoaștem atitudinea lui ca fiind reflectarea unei mentalități înrădăcinate în greșeli istorice la care el și cei din generația sa cred că a fost supusă Rusia. Aprofundând acest lucru, Occidentul ar trebui să fie hotărât să nu permită conflictului din Ucraina să continue la nesfârșit, cu Putin lăsat să ducă un război de uzură.

Deși nu este în mod conștient imprudent, Putin suferă de orgoliul celor puternici. Dacă este ca ceilalți ofițeri de informații din Rusia pe care i-am cunoscut, Putin ar putea să creadă că toate concluziile sale sunt rezultatul unui studiu intens, al expertizei și al propriilor este exhaustive.

A-l ține în frâu pe Putin înseamnă a-ți aminti trecutul ca prolog

De aceea, orice încercare de forțare a mâinii lui Putin implică vigilență și riscuri. Cu cât amenință mai mult, cu atât acea mână va fi mai slabă. Când Putin se află într-o poziție de forță, nu trebuie să joace la cacealma, ci acționează pur și simplu pentru a-și valorifica avantajele. A-l ține în frâu pe Putin înseamnă a-ți aminti trecutul ca prolog.

Pacea va necesita vigilență și consecvență în valorificarea consecințelor tangibile ale agresiunii.

Putin va escalada conflictul, dacă va putea, va testa granițele noastre, va săpa dacă i se permite, dar va face compromisuri când va simți că nu mai poate. Ceea ce Putin nu va face este să-și reformeze sau să-și abandoneze viziunea, așa că este imperativ să înțelegem acea viziune prin ochii lui.