Elita politică şi comentatorii din presă din Germania şi-au exprimat joi adânca îngrijorare cauzată de acuzaţiile conform cărora serviciile secrete americane au pus sub urmărire telefonul mobil folosit de cancelarul Angela Merkel. Purtătorul de cuvânt al acesteia a confirmat că ea l-a sunat furioasă miercuri noaptea pe preşedintele american Barack Obama pentru a discuta aceste suspiciuni, care au apărut în urma unei anchete efectuate de Spiegel.
Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a făcut joi dimineaţa un pas ieşit din comun, convocându-l pe ambasadorul american John B. Emerson.
Critici dure au venit de asemenea şi din partea ministrului german al apărării, Thomas de Maizière. "Dacă este adevărat ceea ce auzim acum, acesta ar fi un lucru cu adevărat rău", a declarat el la postul de televiziune ARD. "Americanii sunt şi rămân prietenii noştri apropiaţi, însă acest lucru este complet inacceptabil."ère a adăugat că şi el a avut bănuieli timp de ani de zile că propriul său telefon este ascultat. "Totuşi, nu mă aşteptam să fie americanii", a precizat el.ère a afirmat: "Nu putem să ne întoarcem pur şi simplu la starea obişnuită a lucrurilor. Există acuzaţii şi în Franţa." Relaţiile diplomatice dintre Franţa şi SUA s-au răcit după ce s-a aflat că milioane de apeluri telefonice ale francezilor au fost monitorizate de către serviciile de informaţii ale SUA.
De Maizi
Întrebat care ar putea fi eventualele repercursiuni asupra relaţiilor americano-germane şi americano-europene, de Maizi
"Temerile noastre s-au confirmat"
"Acuzaţiile ne arată încă o dată că temerile noastre s-au confirmat", a declarat Thomas Oppermann, preşedinte al Comitetului Parlamentar de Control, care se ocupă cu monitorizarea serviciilor federale de informaţii ale Germaniei. "Activităţile de monitorizare ale NSA au fost complet scăpate de sub control şi este evident că ele se desfăşoară dincolo de orice fel de verificări democratice", a continuat social-democratul de centru-stânga.
Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, ministrul german al justiţiei, a cerut guvernului Merkel să suspende acordul SWIFT dintre UE şi SUA, pe baza căruia are loc transferul unor informaţii bancare de la UE către autorităţile antiteroriste ale SUA. "Noile suspiciuni întrec orice limite. Scandalul NSA nu s-a încheiat", a declarat ea, făcând apel la instituţiile UE să "ia rapid o decizie" în această chestiune.
Jurnaliştii germani au reacţionat joi cu furie. "Cu greu ne-am putea imagina un afront mai mare din partea unei ţări prietene", scrie ziarul de centru-stânga Süddeutsche Zeitung într-un comentariu publicat pe prima pagină, care acuză guvernul Merkel că a încercat iniţial să minimalizeze scandalul spionajului american.
"Însă noile acuzaţii îi pun de asemenea într-o nouă lumină pe Obama şi comunitatea americană de informaţii. În timpul vizitei sale în Germania, preşedintele SUA a promis solemn o cooperare bazată pe încredere. Dar până şi Merkel pare să-şi fi pierdut acum credinţa în acest lucru. E greu chiar şi să-ţi imaginezi cum s-or fi comportând serviciile de informaţii ale lui Obama cu statele ostile, atunci când vezi cum se comportă ei faţă de cei mai apropiaţi aliaţi."
Publicaţia conservatoare Frankfurter Allgemeine Zeitung i-a avertizat pe cititori că nu a fost încă demonstrat nimic în legătură cu telefonul mobil al cancelarului, însă a subliniat în acelaşi timp măsura în care scandalul de spionaj a lovit deja în relaţiile diplomatice. "După cum reiese din reacţia rece a lui Obama, guvernul de la Washington pare să nu fi priceput încă amploarea daunelor care continuă să fie cauzate de activitatea serviciilor americane de informaţii în Europa. Ei au răcit relaţia transatlantică – şi încă în mare măsură."
Indignare în ajunul conferinţei UE
În restul Europei, editorialiştii au reacţionat cu indignare la ultimele acuzaţii de spionaj. Cotidianul conservator de la Paris Le Figaro a calificat vestea drept "un foc de avertisment în direcţia SUA şi un îndemn pentru un răspuns ferm al UE. Nu acum descoperă Europa scandalul interceptărilor NSA. Dar cu acuzaţii formulate personal de către Angela Merkel, chestiunea capătă noi dimensiuni, spectaculoase."
Chiar dacă acuzaţiile de interceptare se vor dovedi a fi false, scrie cotidianul de stânga Corriere della Sera de la Milano, "nu se va schimba nimic în substanţă … Adevărată chestiune centrală este aceea că există un prag care a fost deja trecut. Nimeni nu poate şi nici nu trebuie să fie indignat de faptul că o putere globală precum SUA are un serviciu atât de eficient de strângere a informaţiilor. Însă, în domeniul sensibil al securităţii, oportunităţile monstruoase oferite de tehnologia modernă obligă statele să lucreze împreună cu ţări prietene şi aliate, cu un grad maxim de coordonare în ceea ce priveşte limitele şi regulile care ar trebui să guverneze asemenea activităţi."
"Cu fiecare scurgere de informaţii, puterea ”blândă” a Americii suferă şi ea câte o hemoragie, iar puterea forţei ameninţă să se scurgă şi ea odată cu aceasta", scria miercuri seara cotidianul britanic de stânga The Guardian. În continuare articolul aduce în discuţie ce înseamnă "să fi un aliat al Americii în secolul 21".
Sursa: RADOR
Europa înfuriată din cauza acuzaţiilor privind spionajul american
26 octombrie 2013, 10:32
Ultima modificare în 26 octombrie 2013, 13:32
Cele mai noi acuzaţii privind spionajul american au dezlănţuit în Europa un torent de critici amestecate cu îngrijorare. Dacă suspiciunile determinate de descoperirile făcute de Spiegel în legătură cu urmărirea telefonului mobil al cancelarului Merkel de către SUA se vor dovedi întemeiate, consecinţele pentru relaţiile transatlantice ar putea fi enorme.
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Armenia şi Kârgâzstanul au primit undă verde pentru a adera la Uniunea Vamală, în care ar dori să intre şi Turcia
- Seism cu magnitudinea 7,6 în largul Japoniei
- IMAGINI INCREDIBILE: Ce poduri construiau chinezii la începutul anilor ‘90
- Tender se aliază cu americanii de la Geotrace
- Specialiştii au constatat: „Cutremurele din judeţul Galaţi au cauze naturale”
- Codul insolvenţei intră astăzi în vigoare
- China: Închisoare pe viaţă pentru Bo Xilai
- «Ciuma» care macină America şi Europa
- Georgia şi România intenţionează să reactiveze linia de feribot
- Astronomi ucraineni au descoperit un asteroid masiv iar NASA infirmă ipoteza impactului