Circulaţia medicamentelor contrafăcute în Uniunea Europeană depăşeşte cele mai pesimiste estimări ale Comisiei Europene, care este "extrem de îngrijorată", declară comisarul european pentru Industrie, Gunter Verheugen, relatează AFP, citat de Mediafax. "Numărul medicamentelor contrafăcute care circulă în Europa continuă să crească. Comisia Europeană este extrem de îngrijorată", a declarat Verheugen. "În doar zece luni, UE a confiscat 34 de milioane de comprimate false,
Circulaţia medicamentelor contrafăcute în Uniunea Europeană depăşeşte cele mai pesimiste estimări ale Comisiei Europene, care este „extrem de îngrijorată”, declară comisarul european pentru Industrie, Gunter Verheugen, relatează AFP, citat de Mediafax.
„Numărul medicamentelor contrafăcute care circulă în Europa continuă să crească. Comisia Europeană este extrem de îngrijorată”, a declarat Verheugen.
„În doar zece luni, UE a confiscat 34 de milioane de comprimate false, în timpul controalelor vamale în toate statele membre. Aceasta a depăşit cele mai mari temeri”, a adăugat el.
Este vorba în special de antibiotice, medicamente împotriva cancerului, medicamente împotriva malariei şi colesterolului, antialgice şi false Viagra, a precizat vicepreşedintele Comisiei.
Numeroase transporturi confiscate în 2008 proveneau din India, potrivit unui raport UE publicat în iulie.
Fiecare medicament contrafăcut este o tentativă de crimă
Verheugen a declarat că se aşteaptă ca UE să ajungă în 2010 la o înţelegere privind unele măsuri împotriva acestei practici, producţia de medicamente contrafăcute trebuind considerată, în opinia lui, o infracţiune care va trebui sancţionată „mult mai sever”.
„Fiecare medicament contrafăcut este o tentativă de crimă. Chiar şi când un medicament nu conţine decât o substanţă ineficientă, aceasta poate duce la deces întrucât oamenii cred că luptă cu boala cu un medicament eficient”, a argumentat Verheugen.
„Mă aştept ca UE să înţeleagă că procedura adoptării unui medicament trebuie urmată cu stricteţe, de la fabricare până la vânzare. Vor exista astfel însemne care să nu poată fi falsificate pe ambalaje şi în special coduri de bare. Şi desigur un sigiliu, pentru a vedea clar dacă a fost deschis ambalajul şi de către cine”, a declarat acesta.
Miniştrii Sănătăţii din cadrul Uniunii Europene au primit favorabil în iunie o propunere legislativă care viza evitarea intrării medicamentelor contrafăcute în lanţul distribuţiei legale, care prevedea securizarea ambalajelor medicamentelor prin coduri de bare, holograme şi sigilii, şi un control suplimentar al celor implicaţi în distribuţie.
SURSA: Mediafax