Lituania a declarat stare de urgență la granița cu Belarus, începând cu miezul nopții. Starea de urgență va fi valabilă timp de o lună. Parlamentul lituanian a anunțat că măsurile vor descuraja pe oricine va încerca să-i ajute pe migranţi.
Parlamentul lituanian a aprobat propunerea guvernului de a introduce starea de urgență la granița cu Belarus începând cu miezul nopții. Starea de urgenţă va începe la miezul nopţii (22.00 GMT) şi va fi în vigoare o lună, transmite Reuters.
Aceasta le va permite gărzilor de frontieră să facă uz de ”coerciţie mentală” şi ”violenţă fizică proporţională” pentru a împiedica pătrunderea migranţilor pe teritoriul Lituaniei. De asemenea, sunt interzise toate deplasările pe o distanţă de 5 km în interiorul graniţei cu Belarus, cu excepţia celor autorizate de paza de frontieră.
Migranţilor le-ar putea fi confiscate telefoanele mobile, iar adunările publice ar putea fi interzise în apropierea frontierei şi în tabere.
„Starea de urgenţă este necesară pentru a utiliza măsuri extraordinare spre a înlătura ameninţarea serioasă reprezentată pentru societate de către influxul masiv de străini”, se arată în comunicatul Parlamentului lituanian.
Totodată, măsurile vor descuraja pe oricine va încerca să-i ajute pe migranţi, a declarat prim-ministrul Ingrida Simonyte în parlament. Lituania a anunţat luni că deplasează trupe la graniţa cu Belarus pentru a se pregăti pentru un posibil aflux de migranţi.
Europa este invadată de migranți
Graniţa dintre Polonia şi Belarus este, în aceste zile, scena unor tensiuni fără precedent. Bruxelles-ul îl acuză pe dictatorul Lukaşenko că ar fi ajutat mai multe mii de migranţi să ajungă la frontiera cu Uniunea Europeană. Polonia se vede nevoită să mobilizeze soldaţii pentru a face faţă acestei adevărate invazii.
Autorităţile de la Varşovia au desfăşurat mii de soldaţi la graniţă şi afirmă că se pregătesc pentru noi confruntări între migranţi şi forţele de ordine. Numărul migranţilor prezenţi în acest moment la frontieră este estimat la 3.000-4.000 de persoane, potrivit autorităţilor poloneze, scrie agenţia Reuters.
Marţi, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene vorbea despre 2.000 de migranţi masaţi la graniţă şi care încearcă să pătrundă ilegal pe teritoriul UE. Comisia îl acuză pe Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului, de o abordare “în stil gangsteresc” ca urmare a sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva ţării sale în trecut. Lukaşenko le-ar fi facilitat acum migranţilor trecerea înspre teritoriul UE.
Marţi dimineaţă, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a vizitat frontiera cu Belarus din apropierea localităţii Kuznica. Şeful Guvernului le-a mulţumit soldaţilor pentru “misiunea dificilă” pe care o efectuează.
De cealaltă parte a graniţei, migranţii au făcut focuri de tabără pentru a se încălzi de-a lungul gardului de sârmă ghimpată pe care doresc să îl treacă.