Richard Dearlove, care a condus MI6 în perioada 1999-2004, a avertizat că numărul migranţilor care sosesc în Europa ar putea fi de ordinul milioanelor şi şi-a exprimat nemulţumirea faţă de eliminarea vizelor pentru cetăţenii turci care călătoresc în UE.
"Dacă ţările europene nu poate acţiona împreună pentru a convinge o majoritate semnificativă a cetăţenilor lor că se poate obţine controlul asupra crizei migranţilor, atunci UE se va afla la mila unei 'revolte populiste', care deja dă semne", a adăugat el.
Declaraţiile controversate – făcute luni la BBC – survin într-un climat politic extrem de agitat cu doar cinci săptămâni înainte de referendumul privind rămânerea Marii Britanii în UE. Richard Dearlove a declarat de asemenea că dezbaterea Brexit este "o primă aruncare a zarului într-un joc geopolitic mai amplu".
Totodată, fostul şef al MI6 a estimat că liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii turci, stabilită în cadrul unui acord încheiat între Ankara şi UE, este "o chestiune perversă, cum ar fi depozitarea de benzină lângă focul pe care noi încercăm să-l stingem".
În cadrul planurilor anunţate de Comisia Europeană pentru revizuirea normelor intens criticate cu privire la solicitanţii de azil, majoritatea ţărilor din UE vor trebui să participe la un nou sistem de cote care le-ar obliga să accepte migranţi în cazul în care un stat din "prima linie" este copleşit de criza refugiaţilor, precum Italia şi Grecia. Statele membre care nu acceptă acest mecanism ar putea fi obligate să plătească amenzi de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat. AGERPRES