Câteva state europene au început să își pregătesc cetățenii pentru război

Unele state europene cred că este nevoie de o schimbare în mentalitatea populației „bătrânului continent” pentru a deveni mai pregătită în cazul unui atac armat.

NATO crede că este timpul să trecem la „o mentalitate de război”. La rândul ei, Comisia Europeană (CE) îndeamnă cetățenii europeni să depoziteze alimente și alte bunuri esențiale pentru a rezista măcar 72 de ore în caz de război.

„Este timpul să trecem la o mentalitate de război”, crede secretarul general al NATO, Mark Rutte.

În prezent, unii lideri europeni sunt îngrijorați că președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea provoca direct NATO dacă ar obține un acord de pace favorabil în Ucraina. Îngrijorările lor sunt alimentate și de poziția adoptată de Administrația Trump, care intenționează să retragă o parte din trupele americane staționate în Europa, după ce a spus că SUA nu-și vor ajuta aliații care nu investesc suficient în propria apărare.

Sfatul experților în securitate transatlantică

Totuși, în timp ce unele state europene își actualizează măsurile de siguranță și sfaturile de protecție civilă, nu există nicio garanție că oamenii le vor lua în serios.

Claudia Major, expertă în securitate transatlantică la „German Marshall Fund”, explică într-un interviu acordat presei americane că ghidurile de supraviețuire trebuie luate în serios. Potrivit spuselor sale, există o necesitate de a fi pregătit nu doar pentru o amenințare militară directă din partea Rusiei, ci și pentru operațiuni hibride din așa-numita „zonă gri”. Cu toate acestea, avertizează ea, există o „linie fină” în tot acest proces.

„Trebuie să creștem pregătirea fără a intra în alarmism. Vrem ca oamenii să fie conștienți, nu vrem să fie speriați.”

Pentru statele europene din proximitatea Rusiei, cum ar fi Finlanda, Lituania, Letonia și Estonia, amenințarea este mai tangibilă. Pentru alte state europene, în schimb, este mai greu de înțeles.

„Amenințarea existențială, teama (…) de a dispărea de pe hartă, este foarte reală în statele baltice. Și ei se întreabă de ce alte țări nu o înțeleg. Pe toată durata Războiului Rece, finlandezii au luat apărarea în serios.

De ce mergem acum cu toții în Finlanda și ne uităm la sistemul lor de buncăre, stocurile de medicamente și sistemul de rezervă? Ei au învățat din istorie; nimeni nu ne va ajuta. Trebuie să o facem singuri”, remarcă experta de la German Marshall Fund.