Europa, la un pas de un război tradițional. Este prima dată de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial
Andrei Muraru a declarat că Alianța Nord Atlantică nu poate să nu privească cu atenție ceea ce se întâmplă la granița dintre Rusia și Ucraina, subliniind că este un moment foarte critic atât pentru oameni, cât și pentru securitatea și stabilitatea Europei.
„NATO nu poate privi pasiv la această intensă și agresivă acumulare de trupe și de tehnică militară la granițele Ucrainei. E un moment foarte critic pentru toată lumea, pentru securitatea și stabilitatea Europei, care consumă foarte multă energie. Este un efort diplomatic permanent, continuu, pe ambele maluri ale Atlanticului”, spune ambasadorul României în SUA.
De asemenea, el a mai declarat la Digi 24 că situația este nemaiîntâlnită din 1945, precizând că dialogul cu Rusia este extrem de dificil. Cu toate acestea, el speră că ”diplomația va prevala”.
”După toate analizele, ne confruntăm pentru prima dată din 1945, de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, cu riscul unui război tradițional în Europa. Dialogul cu Federația Rusă este foarte dificil, este un dialog exigent, dar suntem optimiști că nu va avea loc o invazie în Ucraina și că diplomația va prevala”, mai spune Andrei Muraru.
România este direct interesată de potolirea tensiunilor
Ambasadorul României în SUA mai spune că țara noastră are cea mai întinsă graniță cu Ucraina, motiv pentru care este direct interesată de domolirea tensiunilor.
„Sunt aproape 650 de kilometri, dar avem și 250 de kilometri aproape de coastă, or și aici știm că Federația Rusă continuă o postură agresivă, prin militarizarea Mării Negre și prin acțiunile asertive care întrețin acest climat permanent de tensiune și de insecuritate”, mai spune el.
De asemenea, el a subliniat că NATO nu poate privi pasivă „la această intensă și agresivă acumulare de trupe și de tehnică militară la granițele Ucrainei”.
„De aici răspunsul NATO, al aliaților NATO, al Statelor Unite: eforturi de descurajare foarte susținute, perfect proporționale și corespunzătoare, alături de angajarea acestui dialog intens cu Federația Rusă, pe multiple canale, și în cadru aliat, și în cadru bilateral, un efort, până la urmă sincer, de a înțelege pretențiile Rusiei și de a tempera aceste excese”, a a declarat ambasadorul României la Washington, pentru Digi 24.