Rata somajului in zona euro a urcat la 7,8% in noiembrie, cel mai inalt nivel din ultimii 2 ani, se arata in statisticile oficiale. "Recesiunea este severa si va avea impact asupra pietei muncii din toata Europa. Nu va scapa nicio tara", afirma Fabian Zuleeg, analist la Centrul de Politica Europeana. Conform previziunilor Comisiei Europene, recesiunea va aduce cu sine o crestere a ratei somajului de aproximativ trei procente in zona euro in perioada 2008-2010. Astfel, pragul de 10% va fi atins
Rata somajului in zona euro a urcat la 7,8% in noiembrie, cel mai inalt nivel din ultimii 2 ani, se arata in statisticile oficiale.
„Recesiunea este severa si va avea impact asupra pietei muncii din toata Europa. Nu va scapa nicio tara”, afirma Fabian Zuleeg, analist la Centrul de Politica Europeana.
Conform previziunilor Comisiei Europene, recesiunea va aduce cu sine o crestere a ratei somajului de aproximativ trei procente in zona euro in perioada 2008-2010. Astfel, pragul de 10% va fi atins probabil chiar in cursul acestui an, pentru prima data de la infiintara zonei euro.
Spania, cea mai afectata
Cateva tari sunt deja foarte afectate. Una dintre ele este Spania, unde cresterea somajului a venit pe fondul crizei din domeniul constructiilor.
Spania este tara cu cea mai mare rata a somajului din zona euro, care a crescut cu nu mai putin de 5% de la sfarsitul anului 2007, pozitionandu-se la nivelul de 13,4%.
Conform previziunilor Comisiei Europene, rata somajului din Spania va ajunge la 18,7%.
Irlanda cunoaste, de asemenea, o rata de crestere a somajului destul de semnificativa, in timp ce in Franta si Germania, unde piata muncii este cunoscuta ca fiind mai putin flexibila, rata somajului creste mai lent.
Analistii arata ca tarile europene ar putea atinge un nivel al somajului egal cu cel din anii ’80-’90, cand Batranul Continent s-a mai confruntat cu problema somajului.
Printre sectoarele cele mai afectate sunt industria auto si domeniul financiar, dar si domeniul constructiilor.
Proteste
Expertii in economie se tem ca nu cumva disponibilizarile masive sa nu degenereze in conflicte sociale si miscari stradale, cu atat mai mult cu cat, spun acestia, situatia se va agrava.
Cateva tari, ptrecum Bulgaria, Grecis si Islanda, au inceput deja miscari de protest legate de deteriorarea pietei muncii.
Este si cazul Romaniei, unde angajatii de la Dacia au protestat impotriva eventualelor disponibilizari, data fiind scaderea vanzarilor de masini pe piata auto interna.