Există 'motive întemeiate' pentru ca eventualul succesor al francezului Dominique Strauss-Kahn în fruntea Fondului Monetar Internaţional (FMI) să fie un alt european, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului german, citat de AFP.
‘Europa nu este abonată la postul de director general al FMI’, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert. ‘Însă în situaţia actuală de criză a datoriilor în zona euro, o situaţie care reprezintă un subiect important pentru FMI, există motive întemeiate pentru a găsi un bun candidat european’, a apreciat Steffen Seibert, adăugând că autorităţile de la Berlin vor discuta cu partenerii internaţionali dacă se va pune problema găsirii unui succesor.
Potrivit lui Steffen Seibert, orice discuţii cu privire la viitorul francezului Dominique Strauss-Kahn sunt ‘deplasate’. Cu toate acestea, presa a elaborat mai multe scenarii cu privire la numele candidaţilor potenţiali. Printre numele vehiculate se numără ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, preşedintele Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Angel Gurria, originar din Mexic, sau candidaţi din India.
Conform unei tradiţii nescrise, care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, în fruntea Băncii Mondiale a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la şefia Fondului Monetar Internaţional. Trei dintre cei nouă directori generali ai FMI au fost francezi, doi au fost din Suedia şi câte unul din Belgia, Olanda, Germania şi Spania. Italia şi Marea Britanie nu au avut încă un reprezentat care să ocupe această funcţie.
Procuratura statului New York l-a pus, duminică, sub acuzare pe directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, pentru agresiune sexuală, sechestrare de persoană şi tentativă de viol.