Reacția lui Volodimir Zelenski a sosit în contextul negocierilor inițiate între președintele american Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin, având ca subiect viitorul Ucrainei. Aceste discuții au loc într-un moment critic, în care conflictul din Ucraina se apropie de al treilea an și continuă să afecteze echilibrul geopolitic din regiune.

Volodimir Zelenski, îngrijorat de negocierile dintre Trump și Putin

Oficialii ucraineni susțin că trupele ruse ar putea avea ca țintă fie Ucraina, fie țări din Alianța Nord-Atlantică, precum Polonia și statele baltice. Cu toate acestea, nu există dovezi concrete care să confirme o astfel de intenție.

„Rusia va pregăti 15 divizii pentru antrenament și consolidarea situației în direcția Belarus. Vor fi 100.000-150.000 de oameni. Și nu sunt sigur că acest grup va trece la ofensivă împotriva Ucrainei. Dar va trece la ofensivă. Eu nu intimidez pe nimeni.

Ei pot pur și simplu să treacă la ofensivă în Ucraina, așa cum au făcut-o în 2022 … sau vor merge în Polonia sau în țările baltice.

Și cred că aceasta este ideea lui Vladimir Putin – tot ce am obținut de la serviciile de informații – cred că pregătește războiul împotriva țărilor NATO anul viitor. Dar nu este 100%. Dumnezeu să ne ajute să îl oprim pe acest nebun. Cum să îl oprim? Garanții de securitate pentru noi”, a susținut Zelenski la Munchen, conform Politico.eu.

Negocierile dintre Washington și Moscova privind situația din Ucraina au generat îngrijorare la Kiev

În paralel cu aceste evoluții militare, negocierile dintre Washington și Moscova privind situația din Ucraina au generat îngrijorare la Kiev. Faptul că discuțiile au loc direct între cele două mari puteri, fără implicarea activă a Ucrainei, ridică semne de întrebare cu privire la viitorul conflictului și la măsura în care Kievul își va putea impune propriile obiective în cadrul acestor tratative.

Statele Unite au declarat că vor susține suveranitatea Ucrainei, dar în același timp au subliniat că o eventuală aderare a acesteia la NATO nu este realistă în acest moment. De asemenea, poziția Washingtonului privind recuperarea teritoriilor pierdute de Ucraina, inclusiv Crimeea, pare să se îndepărteze de obiectivele exprimate de autoritățile ucrainene.

Pe de altă parte, posibilitatea retragerii unei părți semnificative a trupelor americane din Europa, idee vehiculată în cadrul negocierilor, ar putea avea un impact asupra echilibrului de securitate din regiune. O astfel de decizie ar putea modifica dinamica militară dintre NATO și Rusia, influențând strategiile de apărare ale statelor membre ale alianței.

Pe fondul acestor evenimente, Ucraina a raportat un atac cu dronă asupra zonei de protecție a Reactorului nr. 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, care a dus la un incendiu. Oficialii ucraineni au confirmat că incendiul a fost stins rapid și că nivelul radiațiilor nu a fost afectat. Totuși, incidentul subliniază riscurile suplimentare pe care le implică conflictul și pericolele asociate infrastructurii critice din regiune.

Vladimir Putin, Donald Trump
SURSA FOTO: Kremlin.ru

Zelenski a încercat să contracareze o apropiere între Trump şi Putin

Amintim că Volodimir Zelenski, supus unor presiuni maxime în timp ce situaţia pe front continuă să se degradeze, a fost invitat la Conferinţa Securităţii de la Munchen (MSC).

Înaintea întâlnirii sale vineri cu liderul ucrainean, vicepreședintele american J.D. Vance a dat asigurări, într-un interviu acordat WSJ că SUA vor avea „la inimă independenţa suverană a Ucrainei” în negocierile viitoare.

„Totul va fi pe masă. (n.red. – inclusiv) mijloacele de presiune militară”, a adăugat J.D. Vance.

Diplomatul german Christoph Heusgen, care prezidează MSC, spunea că Vance ar putea să anunţe că „o mare parte a trupelor americane va fi retrasă fin Europa”.

La rândul lui, șeful diplomaţiei americane Marco Rubio este aşteptat la Munchen pentru a se întâlni cu Zelenski şi cu omologii săi din cadrul G7.

Trebuie menționat că prezenţa unor „responsabili înalţi” ruşi la o reuniune cu reprezentanţi ucraineni şi americani anunţată joi de către Donald Trump rămâne incertă.

„Discuţii cu ruşii nu sunt avute în vedere”, a reacţionat Kievul.

Organizatorii MSC au subliniat că nu au fost acreditați reprezentanţi ai Guvernului rus.