Pentru prima dată în ultimii doi ani, Uniunea Europeană a importat mai mult gaz din Rusia decât din SUA într-un singur trimestru, marcând o schimbare semnificativă în dinamica furnizării de energie.
Pentru prima dată în doi ani, UE a importat mai mult gaz din Rusia decât din SUA într-un singur trimestru
În premieră în ultimii doi ani, statele membre ale Uniunii Europene au importat în cadrul unui singur trimestru mai mult gaz din Rusia decât din SUA.
Deși Uniunea Europeană a stabilit să elimine treptat gazul rusesc până în 2027, Austria a importat în decembrie 2023 și mai 2024 aproape 90% din gazul său din Rusia, scăzând ușor la 83% în iunie.
În iulie, Ministerul Energiei din Austria a creat o comisie pentru a analiza contractul de furnizare de gaze între Gazprom și OMV, contract pe care doar OMV îl cunoaște integral.
În al doilea trimestru al anului, UE a importat 12,7 miliarde de metri cubi de gaz din Rusia și 12,3 miliarde de metri cubi din SUA.
Austria, prin intermediul OMV, principalul acționar al OMV Petrom din România, a obținut peste 80% din importurile sale de gaze din Rusia, conform datelor de la Bruegel, o companie de consultanță din Bruxelles, citate de DPA.
În comparație cu primul trimestru din 2024, livrările de gaze din Rusia către UE au scăzut ușor, însă importurile din SUA au avut o scădere mai semnificativă.
Norvegia rămâne principalul furnizor de gaze pentru UE, livrând 23,9 miliarde de metri cubi în al doilea trimestru. Înainte de invazia Ucrainei, Gazprom acoperea aproximativ 35% din importurile de gaz ale UE.
Anul trecut, Norvegia a furnizat Europei peste 109 miliarde de metri cubi de gaze naturale, două treimi dintre acestea fiind vândute de Equinor.
Un expert german din CDU a solicitat interzicerea importurilor de gaz rusesc în UE, în timp ce un reprezentant al FDP a propus o suprataxă pe gazul rusesc pentru a finanța ajutoarele și livrările de arme către Ucraina.
Acum două săptămâni, Ucraina a anunțat că va interzice tranzitul de țiței către țările UE prin teritoriul său
În urmă cu două săptămâni, Ucraina a anunțat că va interzice tranzitul de țiței către țările UE prin teritoriul său, vizând în special Ungaria și Slovacia.
Peter Szijjarto, ministrul de externe al Ungariei, a condamnat această măsură și a criticat Uniunea Europeană pentru că permite Kievului să impună astfel de restricții.
”Poziţia Ungariei este clară. Aprovizionarea cu energie a unei ţări este o problemă de securitate naţională. De aceea, dacă securitatea aprovizionării energetice a unei ţări este pusă în pericol de o altă ţară, aceasta reprezintă şi o ameninţare la adresa intereselor naţionale ale ţării respective.
Şi exact aşa stau lucrurile acum în relaţia dintre Ucraina şi Ungaria. Ucraina, prin blocarea importului de ţiţei rusesc, care reprezintă aproximativ o treime din importurile de ţiţei ale Ungariei, subminează securitatea aprovizionării energetice a Ungariei sau, cel puţin, o pune în faţa unor provocări semnificative”, a avertizat ministrul.
Ungaria este văzută ca „oaia neagră” a Europei deoarece a ales să sprijine Rusia în conflictul din Ucraina, în contrast cu politica Uniunii Europene. Totuși, premierul Viktor Orban pare să ignore divergențele europene, concentrându-se în schimb pe prosperitatea și securitatea țării sale.