Europa, o ”superputere” economică?

Europa ar putea să devină următoarea ”superputere” economică în deceniul 2020-2030, depășind state precum SUA. Estimarea îi aparține directorului firmei de consultanţă Europe Economics, Andrew Lillico, citat de CNBC.

”La fel cum anii ’80 au fost deceniul Japoniei, anii ’90 deceniul SUA, iar următorii zece ani ai Chinei, perioada 2020-2030 ar putea fi deceniul Europei. Consider că fundamentele zonei euro, luată pe ansamblu, sunt mai puternice decât cele ale SUA şi Marii Britanii”, a spus Lillico, potrivit aceleiași surse.
Criza financiară a lovit puternic statele din toată lumea. Îndatorarea ridicată a țărilor şi băncilor a împins zona euro în 2011 într-o recesiune prelungită. America a avut, în această perioadă, o creştere economică modestă.
De altfel, Banca Centrală Europeană a respins metoda folosită în America, achiziţii de obligaţiuni în prezent de 85 de miliarde de dolari pe lună, însă a redus puternic dobânzile şi a asigurat fonduri uriaşe băncilor prin operaţiuni de refinanţare.
Conform aceleiași surse, în prezent, șomajul din zona euro se află la 12,1%, comparativ cu 7% în 2007. Spre comparaţie, America are o rată a şomajului de 7,3%. Îndatorarea raportată la PIB este estimată de FMI la 95% în 2013 pentru zona euro şi 108% pentru SUA.
”Până la finele acestui deceniu, Uniunea Europeană îşi va rezolva mare parte din dificultăţile politice. Va fi pe calea de a deveni un stat confederal”, a mai spus Lillico.