Întreg Occidentul a impus sancțiuni drastice Rusiei după invadarea Ucrainei, însă lucrurile s-ar putea întoarce în defavoarea Europei. În acest sens, Executivul comunitar se pregătește deja pentru momentul în care Rusia ar putea opri complet importurile de gaze.
Într-un interviu acordat pentru Financial Times, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson a anunțat că Europa elaborează la momentul actual planuri de rezervă în cazul în care o astfel de situație se va întâmpla.
În ceea ce privește măsurile luate în calcul, potrivit oficialului european, planurile sunt elaborate de Comisia Europeană și includ măsuri de raţionalizare a livrărilor de gaze către sectorul industrial. Pe de altă parte, gospodăriile ar fi exceptate, adaugă acesta.
Rusia ar putea opri oricând livrările de gaze
Menționăm faptul că temerile s-au accentuat în Europa după ce grupul rus Gazprom a întrerupt deja livrările de gaze către Polonia, Bulgaria şi Finlanda. Cele trei țări au refuzat să respecte cererea lui Putin care prevede ca gazele rusești să fie plătite în ruble, în loc de euro sau dolari.
În acest sens, oficialul european susține că oricare al stat european ar fi putea fi următorul pe ”lista neagră”, a Moscovei, motiv pentru care este nevoie de un plan de rezervă.
„Ne confruntăm cu o situaţie în care oricare stat membru ar putea fi următorul căruia să îi fie întrerupte livrările. Până acum am putut să răspundem la îngrijorările privind securitatea aprovizionării celor trei state membre, în principal cu ajutorul şi solidaritatea statelor vecine”, a spus Kadri Simson.
Totodată, el a mai adăugat că nu exclude o întrerupere completă în orice moment a gazelor rusești. „În acest an, dacă va fi o întrerupere completă, pregătim planuri de rezervă”, a precizat comisarul european.
Comisia Europeană va înlocui gazele rusești
În același timp, Kadri Simson a mai vorbit și despre posibilitatea înlocuirii a două treimi din gazele ruseşti, în acest an, aşa cum a promis anterior Comisia Europeană.
În acest sens, oficialul european subliniază faptul că statele membre ale UE îşi extind rapid capacităţile de a gestiona gaze lichefiate care ajung pe mare prin intermediul tancurilor şi ulterior sunt reconvertite în gaze care sunt livrate mai departe prin intermediul conductelor.
Pe de altă parte, pentru Uniunea Europeană, renunțarea la gazele rusești nu este atât de simplă în condițiile în care, înainte de izbucnirea războiului, Executivul comunitar importa 40% din necesarul său de gaze din Rusia.
La momentul actual, cota gazelor ruseşti a scăzut până la 26%, iar Simson susţine că Europa este pe cale să o reducă până la 13% la finele anului.
Uniunea Europeană discută deja cu noi furnizori
În acest sens, Kadri Simson a mai dezvăluit și că Bruxelles-ul se aşteaptă la creşterea livrărilor de gaze din SUA şi Norvegia. Totodată, au loc discuții și cu alți furnizori din Egipt sau Israel, în speranța că vor fi semnate acorduri bilaterale în următoare perioadă.
„Lucrăm cu Egiptul şi Israelul şi sperăm că până la vară vom avea acorduri bilaterale cu ele. Intenţionăm să ne reînnoim dialogul energetic cu Algeria”, a precizat Simson.
Totodată, el a recunoscut și că țările din Europa Centrală care nu au ieșire la mare, precum Ungaria care s-a opus embargoului de gaze rusești într-adevăr, sunt în fața unei mari provocări. Pe de altă parte, oficialul european a subliniat faptul că UE trebuie să menţină unitatea în orice situație.