Difuzarea raportului va coincide cu deschiderea unei petiţii publice online care cere membrilor Parlamentului European să facă responsabile guvernele naţionale ale UE şi instituţiile UE pentru tratamentul aplicat imigranţilor. Amnesty a menţionat că această campanie are ca obiectiv să facă responsabilă orice ţară europeană care încalcă drepturile omului prin modul în care întăreşte controlul imigraţiei.
‘Astăzi, Europa eşuează în ceea ce priveşte promovarea şi respectarea drepturilor imigranţilor, ale solicitanţilor de azil şi refugiaţilor’, potrivit grupului pentru apărarea drepturilor omului. ‘Ostilitatea este larg răspândită şi relele tratamente sunt adesea nesemnalate’, se mai arată în raport.
Un interes deosebit pentru Amnesty îl constituie faptul că unele solicitări de azil ale imigranţilor nu sunt audiate pe teritoriu european. În ultimii 10 ani, se menţionează în raport, ţările europene au încercat să împiedice imigranţii să ajungă pe continent cu barca venind din Africa şi au început aplicarea unor măsuri de control la graniţă pe teritoriile altor ţări sau pe mări.
Potrivit raportului, în câteva rânduri anul trecut Italia a trimis imigranţi înapoi în Libia, unde aceştia au fost reţinuţi şi maltrataţi. Într-un mediu în care există puţină transparenţă sau monitorizare, abuzurile în domeniul drepturilor omului sunt adesea nepedepsite, semnalează autorii raportului.
În 2011, cel puţin 1.500 de persoane, între care femei şi copii, s-au înecat în Marea Mediterană încercând să ajungă în Europa. Unele cazuri ar fi putut fi evitate dacă operaţiunile de salvare s-ar fi desfăşurat mai repede, se subliniază în raport.
‘Întărirea graniţelor UE împiedică salvarea de vieţi’, a declarat Nicolas Beger, director al Biroului pentru instituţii europene din cadrul organizaţiei. ‘Încercând să diminueze imigraţia ilegală, unele ţări europene au intensificat măsurile de control la graniţă dincolo de graniţele europene fără să ţină cont de costurile de vieţi omeneşti’, a conchis oficialul citat.
SURSA: Agerpres