Europa rămâne fără gaze naturale?! Vladimir Putin, anunţul care dă fiori reci continentului

Rusia Ucraina gaze naturale

Sursa foto: Dreamstime

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, marţi, că livrările de gaze nu vor fi suspendate din cauza tensiunilor legate de Ucraina. Există temeri că decizia Rusiei de a trimite trupe în Donbas, în estul Ucrainei, ar putea afecta aprovizionarea cu energie.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat marţi că livrările de gaze nu vor fi suspendate, în ciuda tensiunilor în creştere cu Occidentul legate de Ucraina, relatează DPA.

Rusia intenţionează să continue aprovizionarea neîntreruptă cu această materie primă, inclusiv cu gaz natural lichefiat, a pieţelor mondiale”, a declarat Putin la un forum al ţărilor exportatoare de gaze naturale, anunță Kremlin.

Există temeri că decizia Rusiei de a trimite trupe în Donbas, în estul Ucrainei, ar putea afecta aprovizionarea cu energie, dar Moscova subliniază că gazele au fost pompate fără întrerupere către Occident chiar şi în perioada Războiului Rece.

Qatar are o veste extrem de proastă pentru Europa

Pe fondul tensiunilor din Rusia și Ucraina, ministrul Energiei din Qatar spune că nicio țară nu va putea înlocui gazele naturale rusești cu gaze lichefiate, în cazul în care se va ajunge la acest scenariu.

Ministrul Energiei din Qatar a declarat, în cursul zilei de marți, că nicio țară nu are capacitatea de a înlocui livrările de gaze rusești către Europa cu gaze naturale lichefiate, în cazul unei perturbări cauzate de situația tensionată dintre Rusia și Ucraina, notează Reuters, care amintește că aceste tensiuni s-au accentuat după ce liderul de la Kremlin a recunoscut independeța regiunilor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.

Pe acest fond, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană pregătesc un pachet de sancțiuni pentru Rusia, ceea ce va duce, probabil, la o perturbare a fluxului de gaze rusești către Bătrânul Continent.

Așadar, într-o conferință pe teme energetice desfășurată la Doha, ministrul Saad al-Kaabi a declarat ”cred că Rusia furnizează 30-40% din livrările către Europa. Nu există nicio o singură ţară care să poată înlocui acest nivel de gaze, nu există capacitatea de a face asta cu gaze naturale lichefiate”.

De asemenea, el a mai spus că ”majoritatea  volumelor de gaze lichefiate sunt legate de contractele pe termen lung şi destinaţiile sunt precise. Aşadar, pentru a înlocui atât de rapid cantitatea de gaze ruseşti livrată Europei este aproape imposibil”.

Qatar, unul din principalii producători globali de gaze naturale lichefiate, a fost recent abordat de autorităţile SUA pentru a schimba traseul livrărilor de gaze către Europa, în cazul în care Rusia atacă Ucraina şi Washingtonul impune sancţiuni Moscovei.