Oficialităţile europene recomandă băncilor să încerce să se finanţeze de pe piaţă înainte de a cere sprijinul guvernelor, în eventualitatea unor „vulnerabilităţi” dezvăluite de testele de stres derulate în sistem, transmite Bloomberg.
„În primul rând este de datoria băncilor. Vor avea o anumită perioadă în care trebuie să se refinanţeze pe piaţă, dar guvernele vor anunţa imediat dacă există vreo problemă”, a declarat ministrul olandez al finanţelor, Jan Kees de Jager, după o întâlnire cu omologii săi din zona euro.
Comisarul european pentru Economie şi Politică Monetară, Olli Rehn, a arătat la rândul său că băncile ar trebui să se orienteze mai întâi către „finanţarea din pieţe” pentru a-şi consolida rezervele de capital. Dacă această soluţie eşuează, „prima linie publică de apărare” vor fi fondurile naţionale.
„Vulnerabilităţile vor fi analizate de la caz la caz”, a afirmat el.
Teste de stres
Autorităţile din Uniunea Europeană derulează teste de stres pentru 91 de bănci, încercând să consolideze încrederea investitorilor în rezistenţa instituţiilor financiare la potenţiale pierderi, în contextul crizei datoriilor de stat care a lovit puternic obligaţiunile guvernamentale ale Greciei, Spaniei şi Portugaliei.
În timp ce oficialii europeni discută ce detalii vor face publice şi cum vor gestiona dezvăluirile, Comisia Europeană face presiuni asupra guvernelor pentru a le determina să arate expunerea băncilor la datoriile de stat.
„Există o opoziţie considerabilă faţă de publicarea expunerilor individuale ale băncilor la datoriile suverane”, scrie CE într-un document confidenţial obţinut de Bloomberg.
Dacă testele nu vor fi „credibile şi transparente”, există „un risc ridicat că vor dezamăgi pieţele”, se spune în document. Băncile supuse testelor de stres reprezintă 65% din industria financiară a Europei.
SURSA: Mediafax