Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE), Europa riscă să nu aibă suficiente gaze naturale în iarna 2023-2024, motiv pentru care a îndemnat guvernele statelor europene să „acționeze imediat” pentru a scădea cererea.
Europa riscă să nu aibă suficiente gaze naturale în iarna 2023-2024
Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) a anunțat joi, 3 noiembrie 2022, că statele europene riscă să nu aibă suficiente gaze naturale în iarna viitoare. Aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale ar putea să lipsească anul viitor, în cazul în care Rusia va opri complet livrările de gaze naturale către Europa și în cazul în care va avea loc o relansare economică a Chinei.
De aceea, AIE a îndemnat guvernele statelor europene să „acţioneze imediat” pentru a scădea cererea deoarece numai în acest fel rezervele de gaze naturale ale Europei ar urma să fie asigurate în proporţie de 65% la începutul iernii 2023-2024. Potrivit AIE, vara următoare, condiţiile geopolitice şi economice mondiale ale aprovizionării şi umplerii rezervelor de gaze naturale vor fi foarte diferite de cele din acest an.
„Confortul asigurat de nivelul rezervelor actuale, scăderea recentă a preţului gazelor naturale şi temperatura neobişnuit de blândă nu ar trebui să conducă la concluzii prea oprimiste cu privire la viitor”, a spus, joi, Fatih Birol, directorul executiv al AIE, în cadrul unei conferințe online, relatează agenția de presă AFP.
Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) a fost înființată în 1974 pentru a ajuta la coordonarea unui răspuns colectiv la întreruperile majore în aprovizionarea cu petrol. AIE se află în centrul dialogului global privind energia, oferind analize, date, recomandări de politici și soluții reale pentru a ajuta statele să ofere energie sigură și durabilă pentru toți.
Pentru prima dată ne confruntăm cu o „criză energetică cu adevărat globală”
În prezent, AIE susține ferm că ne confruntăm cu prima „criză energetică cu adevărat globală”. Potrivit AIE, războiul din Ucraina va avea efecte de lungă durată asupra aprovizionării cu energie și a piețelor globale.
Facturile inaccesibile la energie rămân o problemă majoră, care s-a amplificat pe măsură ce exporturile de petrol și gaze naturale din Rusia către Europa au fost restricționate, dar criza actuală ar trebui văzută și ca un punct de cotitură, accelerând tranziția lumii către energia verde.
„Cu numeroase preocupări geopolitice și economice continue, piețele energetice rămân extrem de vulnerabile, iar criza reamintește fragilitatea și nesustenabilitatea actualului sistem energetic global. Cea mai grea povară revine gospodăriilor mai sărace, unde cea mai mare parte din venituri se cheltuiește pentru energie”, avertizează AIE, relatează BBC News.
Conform AIE, cele mai eficiente politici de protejare a oamenilor de impactul creșterii costurilor și al schimbării infrastructurii energetice au fost introduse deja de SUA, Japonia și Coreea de Sud.
AIE prezice că ponderea Rusiei în comerțul global cu energie va scădea de la 20%, cât este acum, până la 13% în 2030. Raportul AIE susține că, pentru prima dată, previziunile sale – bazate pe prețurile actuale și pe politicile guvernamentale – arată că cererea globală pentru fiecare combustibil fosil va atinge un vârf sau un platou.