Proiectul gigant de 9 miliarde de euro va transporta gaze din Arctica în Germania prin conductele instalate sub Marea Baltică. Statele Unite se aliază cu Germania și aprobă conducta de gaz Nord Stream 2 (NS2). Joe Biden încalcă decizia celor doi predecesori și va ridica sancțiunile asupra companiilor legate de mega-proiectul care va lega Arctica rusă de Germania prin conducte, titrează La Razon (Spania).
Un reprezentant al Departamentului de Stat a declarat miercuri că pactul dintre Germania și SUA a fost încheiat după ce au fost consultate Polonia și Ucraina, țări afectate de proiectul Nord Stream 2.
Polonia şi Ucraina resping pactul americano-german
Varșovia și Kievul au respins această versiune după ce au semnat o declarație comună prin care se opun acordului dintre Berlin și Washington.
„Această decizie creează o amenințare pentru Ucraina și Europa Centrală din punct de vedere politic, militar și energetic”, se poate citi în declarație. „Polonia a fost întotdeauna îngrijorată de construcția Nord Stream 2, deoarece înseamnă că Rusia poate întrerupe alimentarea cu gaze care ajunge în țară prin Ucraina, fără a fi nevoie să întrerupă furnizarea către Germania”, asigură printr-un interviu telematic Aleks Szczerbiak, profesor de Studii și Politici Europene Contemporane la Universitatea din Sussex, Marea Britanie, potrivit La Razon.
Nord Stream 2 este o conductă lungă de 2.460 de kilometri care va transporta gazul din Arctica către Germania prin conducte așezate sub Marea Baltică. Proiectul a costat 9 miliarde de euro. NS2 este alternativa la conductele de gaz care traversează Ucraina și pentru care Kievul primește beneficii, ca țară de tranzit a gazelor, de până la 1,7 miliarde de euro anual.
Ucraina se teme că Moscova va închide acest robinet ca măsură de presiune. Ucraina și Kremlinul mențin un conflict deschis cu privire la ocuparea ilegală a Crimeii și sprijinul Moscovei pentru separatiștii din estul țării.
„Propunerile de până acum pentru a compensa acest deficit sunt superficiale și nu pot fi considerate suficiente pentru a limita efectiv amenințările create de NS2”, într-un proiect al cărui „singur beneficiar este Rusia”, se susţine în Polonia și Ucraina.
Angela Merkel şi Joe Biden dau asigurări că Rusia nu va fi lăsată să folosească energia ca o armă
Atât Angela Merkel, cât și Biden asigură că se vor opune utilizării de către Moscova a energiei ca armă: „Dacă Rusia încearcă să folosească energia ca armă sau să efectueze noi acte de agresiune împotriva Ucrainei, Germania va lua măsuri la nivel național și va promova acțiuni la nivel european, inclusiv sancțiuni, pentru a limita oportunitățile de export ale Rusiei către Europa în sectorul energetic, inclusiv gazul și/sau în alte sectoare importante din punct de vedere economic”.
Polonia este mai preocupată de apropierea lui Biden de Rusia; în timpul mandatului lui Donald Trump, relațiile dintre Varșovia și Washington au fost cele mai bune din ultimii ani, cu gesturi ale fostului președinte american prin vizite oficiale, schimburi comerciale sau desfășurarea de trupe pe pământ polonez. „Trump a fost ideologic foarte apropiat de PiS. Acum, cu administrația Biden, Polonia vede cum SUA acordă prioritate consolidării relațiilor sale cu Germania, Franța și potențial Moscova”, spune profesorul Szczerbiak.
Germania a asigurat cu privire la angajamentul față de crearea unui Fond Verde, cu un capital inițial de 148 de milioane de euro, care să permită Ucrainei să dezvolte alte tipuri de energie durabilă. Ucraina este interesată de un acord care garantează tranzitul de gaze pe teritoriul său cel puțin 10 ani de la punerea în funcțiune a NS2 prin formatul Normandia, adică cu participarea Ucrainei, Rusiei, Franței și Germaniei.
Joi, președintele Parlamentului ucrainean, Dmitro Razumkov, într-o scrisoare deschisă către Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților SUA, a cerut continuarea politicii de sancțiuni a Congresului pentru Nord Stream 2. Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba a cerut consultări cu Uniunea Europeană, care și-a exprimat întotdeauna reticențele față de proiect, și cu guvernul german cu privire la conducta de gaz.
Sursa foto: Dreamstime