După mai bine de o lună de la unda verde dată de Germania pentru echiparea armatei ucrainene cu tancuri Leopard 2 de producție germană, fluxul de tancuri promis de aliați se lasă așteptat, scrie The New York Times.
Există o penurie de arme și muniție
Unele țări au descoperit că tancurile din arsenalul lor fie nu sunt funcționale, fie nu au piese de schimb. De asemenea, liderii europeni au întâmpinat o rezistență neprevăzută în cadrul propriilor coaliții și chiar din partea ministerelor lor ale Apărării. Unele armate au fost nevoite să apeleze la instructori retrași deja din serviciul activ pentru a-i învăța pe soldații ucraineni cum să folosească tancuri de model vechi.
Lupta de a furniza tancuri Leopard țării care mai bine de un an se află în război este doar cea mai flagrantă manifestare a unei realități pe care Europa o ignoră de multă vreme, o subfinanțare cronică a domeniului apărării plecând de la convingerea că războiul este o pată sumbră din trecut și de nerepetat, relatează sursa citată.
Semne ale acestei probleme, cum ar fi penurii de arme și muniții, pot fi observate constant de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, de acum un an. Dar dificultățile de a strânge două batalioane de tancuri, 62 de unități în total, relevă că este vorba de o problemă majoră.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că este puțin șocat de acest lucru, acuzând ”nu voi da nume aici, dar unele națiuni au preferat să se ascundă în spatele Germaniei. Au spus că le-ar plăcea (să ajute Ucraina cu tancuri, n. red.), dacă li s-ar permite. Dar când le-am permis, nu au făcut nimic”.
Nu există nicio garanție că tancurile lovite pe câmpul de luptă ar putea fi înlocuite
Timp de câteva săptămâni, cancelarul german Olaf Scholz a încercat să reziste unei campanii intense de presiune publică din partea liderilor ucraineni, unor politicieni europeni și experți în securitate pentru a trimite în Ucraina tancuri Leopard și pentru a permite altor națiuni să procedeze la fel, în ciuda preocupărilor cancelarului german că acest demers ar putea fi perceput de Rusia ca o escaladare din partea NATO. Mulți l-au provocat pe Olaf Scholz cu o campanie pe social media: #Freetheleopards.
Tancurile Leopard urmează să ajungă în Ucraina, dar sunt puține la număr. Chiar și unele țări care au cerut permisiunea de a le trimite Kievului întâmpină dificultăți în a face acest lucru din diverse motive.
În ciuda faptului că statele europene dețin aproximativ 2.000 de tancuri Leopard 2 de modele diferite, angajamentele luate public nu se ridică la sutele de tancuri solicitate de Kiev. Germania a oferit 18, pe când Polonia 14. Totuși, angajamentele sunt mai mici decât s-a așteptat și nu există nicio garanție că tancurile lovite pe câmpul de luptă ar putea fi înlocuite.