Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că toate țările membre Uniunii Europene susțin că Ucraina trebuie să-și mențină suveranitatea, însă, momentan, există dezacorduri cu privire la sancțiunile pe care Rusia le-ar putea primi dacă va ataca direct Ucraina.

„Toate statele membre UE sunt de acord că Ucraina trebuie să-și mențină suveranitatea. Dezacordurile privesc amploarea sancțiunilor împotriva Rusiei și asistența militară acordată Ucrainei, care ar trebui să fie agreate de UE sau NATO”, a explicat premierul polonez.

Polonia, nemulțumită de atitudinea Germaniei

De altfel, premierul polonez susține că nu se așteaptă ca Germania să se implice în conflictul dintre Ucraina și Rusia, dar consideră că Berlinul ar trebui să-și exprime direct poziția față de Kiev.

„Nu mă aștept ca Germania să se implice în conflict, deoarece este decizia noului guvern, dar dacă refuză să asiste Ucraina, le voi cere să o spună cu voce tare”, a subliniat Morawiecki. „Declarațiile evazive precum „nu vom trimite arme în Ucraina pentru că este o zonă de conflict” nu indică o politică serioasă în circumstanțele actuale”, a spus acesta pentru ziarul spaniol El Mundo.

Între timp, tensiunile în partea de est a continentului sunt fără precedent, iar Franţa se implică direct în rezolvarea problemei ucrainene. Șeful diplomaţiei de la Paris a transmis un mesaj dur pentru Rusia.

Ministrul francez de Externe: Lui Vladimir Putin îi revine să spună dacă vrea confruntarea sau înţelegerea

Totul se întâmplă chiar înainte de discuţia pe care Emmanuel Macron o va avea la telefon cu Vladimir Putin pe subiectul crizei ucrainene.

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, într-un interviu acordat postului de radio RTL, a vorbit despre opţiunile pe care le are acum preşedintele Federaţiei Ruse, transmite agenţia AFP.

„Acum mingea se află în terenul lui Putin. (…) Vrea el, oare, să fie cel care să spună că Rusia este o putere a dezechilibrului sau este pregătit să treacă la (…) dezescaladare? Lui Vladimir Putin îi revine să spună dacă vrea confruntarea sau înţelegerea. (…) Noi suntem pregătiţi de înţelegere. De asemenea este nevoie de doi pentru a face asta”, a precizat şeful diplomaţiei franceze.

Franţa recunoaşte că riscul invaziei este unul foarte real

Declaraţiile lui Jean-Yves Le Drian vin la două zile după ce Statele Unite şi NATO au răspuns revendicărilor ruse cu privire la garanţii strategice, inclusiv neaderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică.

Ministrul francez de Externe recunoaşte că există riscul unei invazii în Ucraina, dincolo de toate negocierile şi discuţiile ce au loc în aceste zile.

“Da, există un risc (al invaziei – n.red.), bineînţeles”, spune oficialul francez, amintind iarăşi despre “repercusiuni masive” în cazul în care Rusia ar face o mişcare militară împotriva Ucrainei.

“Este indispensabil să continuăm să vorbim cu încăpăţânare cu ruşii pentru a-l pune pe Putin în faţa responsabilităţilor pe care le are”, afirmă Jean-Yves Le Drian.

“Observăm că, în mediul imediat şi în ceea ce numim «străinătatea apropiată» a Rusei, există cu regularitate manevre de destabilizare. (…) Rusia vrea să dezvolte conceptul de suveranitate limitată”, a mai precizat şeful diplomaţiei franceze.

Reamintim că Emmanuel Macron va discuta la telefon cu Vladimir Putin despre mijloace în vederea unei dezescaladări în criza ucraineană, printr-o relansare a implementării acordurilor de pace de la Minsk din 2015, în cadrul cvadripartit al “formatului Normandia”, din care fac parte Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina.