Anul 2022 este al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată în Europa. Ultimii 8 ani au fost cei mai călduroși din istorie, în ciuda influenței fenomenului meteorologic La Nina din ultimii trei ani.
Temperaturile medii înregistrate în 2022 – an care a cunoscut o cascadă de dezastre naturale fără precedent, devenite mai probabile și mai mortale din cauza schimbărilor climatice – fac din acest an al 5-lea cel mai cald de la începutul evidențelor, în secolul al XIX-lea, potrivit serviciului Copernicus Climate Change Service.
Vara trecută a fost cea mai călduroasă din istoria Europei, doborând recordurile de temperatură în țări precum Italia, Spania și Croația.
Căldura a provocat peste 20.000 de decese
Valurile puternice de căldură au provocat peste 20.000 de decese „în plus” în țări precum Franța, Germania, Spania și Marea Britanie.
Evidențele Copernicus Climate Change Service datează din 1950, dar alte serii de date, mai lungi, confirmă că 2022 a fost al 5-lea cel mai călduros an din lume cel puțin din 1850.
Planeta este cu 1,2C mai caldă decât în perioada preindustrială, ca urmare a schimbărilor climatice provocate de om, potrivit C3S. Copernicus a precizat că temperaturile din Europa au crescut de peste două ori mai mult decât media globală în ultimele trei decenii.
„Ne confruntăm deja cu consecințele devastatoare ale încălzirii„, a spus, potrivit Reuters, directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess.
Aceasta a făcut apel la acțiuni urgente pentru reducerea emisiilor de CO2 și adaptarea la schimbările climatice.
Europa este vizată în acest moment de un ciclon polar
În acest moment, Europa este vizată de un ciclon polar. El va ajunge și în România. Meteorologii au anunțat că vremea se strică și că urmează ninsori și viscol puternic. În Germania se anunță deja Cod roșu de vreme severă.
Toate țările din centrul continentului au emis coduri portocalii de vânt puternic. Rafalele vor depăși 100 de kilometri pe oră, iar la altitudinile de peste 1.000 de metri, acestea vor fi și mai puternice.
În a doua săptămână din ianuarie sunt așteptate și ninsori abundente în Europa după ce chiar și Munții Alpi au rămas fără zăpadă de Crăciun și Anul Nou. Viscol, ger și ninsori sunt așteptate în partea nord-estică a Europei în următoarele zile, iar acestea vor ajunge și la noi în țară până, anunță meteorologii.
Meteorologul ANM Alina Șerban a arătat zilele trecute că vorbim de o formațiune depresionară extinsă în parte de nord, nord-vest, și cu deplasare către estul Europei, care a înglobat o masă de aer rece, ce a determinat scăderi ale valorilor termice chiar și în România.