Europa scapă de caniculă. Când se așteaptă o schimbare semnificativă a vremii

vremea, canicula, caldura, temperaturi ridicate

SURSA FOTO: Dreamstime

Valul de caniculă extremă care a afectat Europa în ultimele săptămâni este pe cale de a se încheia, conform prognozelor experților. Deși temperaturile extrem de ridicate au fost predominante, cu valori record în multe regiuni, se așteaptă o schimbare semnificativă a vremii.

Experții subliniază că schimbările climatice amplifică valurile de caniculă. După mai multe zile cu temperaturi extreme în Europa, oamenii așteaptă cu nerăbdare o pauză de la căldura sufocantă.

Căldura extremă care a afectat multe țări europene în această lună este parțial provocată de un val de aer cald provenit din nordul Africii.

În Italia, au fost raportate mai multe decese din cauza căldurii. Avertizări de căldură extremă sunt în continuare emise pentru țări de la Portugalia până la România și Cipru, spune Euronews.

Canicula se reduce simțitor

Se estimează că, în cele din urmă, căldura se va reduce în mai multe regiuni, atât în weekend, cât și pe parcursul săptămânii viitoare.

Lars Lowinski, meteorolog la Weather & Radar a explicat că totul se datorează unui model meteorologic persistent la scară largă.

„Părțile sudice și estice ale Europei au fost sub ceea ce numim o creastă de înaltă presiune (cunoscută și sub numele de dom de căldură), practic o zonă mare de înaltă presiune cu mult aer foarte cald care nu se mișcă prea mult”, a arătat acesta.

Val  de căldură în Europa/SURSA FOTO: Copernicus

Când se va termina cu căldura din sudul Europei

Temperaturile au fost cu aproximativ 6-12 grade Celsius peste media obișnuită pentru această perioadă a anului, intensificând incendiile de vegetație și generând un consum record de energie.

Conform Weather & Radar, vremea extrem de caldă va persista încă câteva zile. Temperaturile vor urca din nou până la 35-40 de grade Celsius. Vor fi vizate țări precum Serbia, Italia, Albania, Grecia, România și Bulgaria.

Tendințele pentru duminică și pentru săptămâna viitoare sugerează o scădere treptată a temperaturilor. Ele se vor apropia de valorile normale pentru această perioadă a anului.

„Această pătrundere de aer mai rece la începutul săptămânii viitoare ar putea declanșa, de asemenea, furtuni puternice pe alocuri, în special în Balcani”, spune un meteorolog de la serviciul meteo Weather & Radar.

Câte valuri de căldură extremă sunt așteptate în Europa în această vară

Meteorologul senior Tyler Roys de la AccuWeather estimează că este puțin probabil să asistăm la o reluare a valurilor extinse de căldură din această săptămână care au afectat Italia și Ucraina.

În opinia sa, este mai probabil să înregistrăm temperaturi extreme localizate (peste 35°C) pentru o zi sau două în locațiile obișnuite. Acest lucru se va petrece în special în mijlocul lunii august.