Premierul ungar Viktor Orban a răspuns unei scrisori deschise, publicată în cotidianul Nepszava şi care i-a fost adresată de Mikulas Dzurinda, fost premier al Slovaciei şi preşedinte al Centrului Wilfried Martens pentru Studii Europene, grupul de reflecţie oficial al Partidului Popular European (PPE), informează duminică MTI.
„Sloganurile conservatorismului naţional nu vă vor fi de folos”
În scrisoarea publicată vineri de Nepszava, Dzurinda a declarat că Orban subestimează dezbaterea care are loc în prezent în PPE. „Viktor, ştiu că eşti îngrijorat că grupul nostru politic – Partidul Popular European – nu îmbrăţişează pe deplin valorile tradiţionale creştine. Deşi nu împărtăşesc această opinie, accept părerea ta. Şi eu sunt îngrijorat de câtă discordie a ajuns să provoace chestiunea privind deciziile şi implementarea răspunsurilor europene comune la provocările crizelor financiare, la neaşteptatul val al migraţiei, la terorism şi schimbări climatice. Totuşi, Viktor, tu subestimezi dezbaterea care are loc în prezent în PPE cu privire la aceste chestiuni fundamentale”, a scris Dzurinda.
Fostul premier slovac a mai scris că, din 2016, grupul de reflecţie al PPE a insistat în favoarea unei iniţiative pentru un model diferit al Europei, o Europă puternică şi globală în care accentul să nu se pună pe o mai mare integrare, ci mai degrabă pe principiul subsidiarităţii, care – a apreciat Dzurinda – „este unul dintre principiile fundamentale politice, juridice şi sociale ale doctrinei sociale catolice”.
Acest „nou europenism” încurajează descentralizarea şi concurenţa şi nu este clădit pe centralizare şi armonizare, a mai scris Dzurinda. „El condamnă tentativele democraţilor de a folosi instituţiile UE pentru a le impune statelor membre mai conservatoare valorile liberale, iar aceasta aduce deservicii fundaţiei unei Europe unificate”, a adăugat el.
Dzurinda a remarcat că Orban se va afla în curând la Roma unde va rosti un discurs la o conferinţă la care va vorbi şi şeful partidului Liga (extrema dreaptă italiană), Matteo Salvini. „Presupun, cu tot respectul cuvenit amândurora, că nu veţi fi în stare să oferiţi soluţii viabile pentru majoritatea problemelor importante ale epocii noastre. Sloganurile conservatorismului naţional nu vă vor fi de folos în a găsi soluţii la chestiuni precum migraţia sau schimbarea climatică”, a apreciat Dzurinda, care i-a propus lui Orban să participe la o conferinţă la nivel înalt privind migraţia care se va desfăşura la Atena la 2 aprilie, scrie Agerpres.
„O Europă puternică, subsidiaritate, descentralizare, contracararea diseminării forţate a valorilor liberale, muzica pentru urechile ungurilor”
Orban i-a răspuns lui Dzurinda tot printr-o scrisoare postată duminică pe pagina sa de internet. „Mă bucur să văd că încă mai eşti inspirat de ideile care ne-au legat pe vremea când eram amândoi prim-miniştri. Ne cunoşti pe noi, ungurii, deci ştii că valorile menţionate în scrisoarea ta, precum o Europă puternică, subsidiaritate, sprijinul pentru descentralizare şi concurenţă, doctrina socială catolică şi contracararea diseminării forţate a valorilor liberale sunt, toate, muzică pentru urechile ungurilor”, a scris Orban.
„Mă bucur că ai dat un semn de viaţă şi că ai reapărut la orizontul politicii ungare”, a adăugat Orban, care i-a mulţumit lui Dzurinda pentru invitaţia la conferinţa din Atena. „Îmi cunoşti părerea cum că idealul Europei a venit dinspre trei coline: Acropole, Capitoliu şi Golgota. Deci îţi poţi imagina cât m-a bucurat invitaţia ta. Ce păcat că, pentru a reprezenta într-o manieră consistentă valorile creştine, partidul nostru, Fidesz, a trebuit să-şi suspende calitatea de membru în PPE. Nu ştiu dacă, în aceste circumstanţe, ai permisiunea să mă inviţi la Atena. Dar dacă aşa stau lucrurile, atunci poţi conta pe mine! Ne vedem pe Acropole!”, şi-a încheiat Orban misiva.