Prețurile energiei în Europa au crescut până la cer în ultimele săptămâni. Mai mult, se anticipează că această majorare a prețurilor la energie nu se va încheia în curând, analiștii energetici avertizând că nervozitatea pieței va persista, probabil, pe parcursul iernii.
O analiză publicată de Nationalreview arată de ce și cum s-a ajuns la această criză fără precedent.
Consecințele vor fi resimțite în prețurile inaccesibile pentru energie.
„Aceasta este tragedia. Din momentul în care aprovizionarea cu gaze este restricționată, fiind pusă la grămadă cu cărbunele și petrolul de către activiștii climatici, încep problemele”, a declarat Andy Calitz, fost șef executiv Royal Dutch Shell, secretar general al Uniunii Internaționale a Gazului.
„Rezultatul va fi că o curbă climatică va fi mai lentă, dacă nu aveți suficient gaz pentru a înlocui cărbunele”, a spus el. Dacă acest lucru va continua, a avertizat el, consecințele vor fi resimțite fie în prețurile inaccesibile pentru energie, fie în insecuritatea energetică.
Goana spre dezastru
În loc să analizeze aceste abordări alternative, UE, Marea Britanie și, in curând, SUA, par a fi orientate către ceea se conturează din ce în ce mai mult ca o goană spre dezastru.
O creștere a costului gazului natural utilizat pentru a genera electricitate poate (evident) să însemne prețuri mai ridicate ale energiei electrice, care vor fi deja stimulate de costul certificatelor verzi.
Când sursele de energie regenerabile sau alte surse de energie care nu emit gaze cu efect de seră nu reușesc să furnizeze ceea ce se așteaptă de la ele, creșterea cererii de gaze va crește și in consecință și prețul lor.
Consumatorul este efectiv lovit de două ori
Consumatorul este practic efectiv lovit de două ori. Iar lucrurile nu se opresc aici. Așa acum se întâmplă acum, o lipsă a gazelor împinge prețul gazului în sus, iar acest lucru face ca producția pe bază de cărbune să devină mai competitivă.
Cu toate acestea, energia generată de cărbune este de aproximativ două ori mai intensă în carbon decât energia electrică generată de gazul natural.
Utilizarea crescândă a cărbunelui va crește cererea atât pentru cărbune, cât și pentru autorizații și, astfel, (din nou, după toate probabilitățile) va crește prețul ambelor. Utilitățile vor crește apoi achiziționarea de gaze, asta va duce apoi la creșterea prețurilor la gaze și tot așa.
Narațiunea războinicilor climatici bazată pe Apocalipsă
Pentru a înțelege de ce se va ajunge la un dezastru e important să înțelegem că pentru mulți ”războinici climatici„ o tranziție „sângeroasă și dură” este o caracteristică, nu o eroare.
Concentrarea pe reziliență și adaptare nu urmează narațiunea milenară, care este un subtext inconfundabil al mesajului trimis acum de mulți războinici climatici, fie în interiorul guvernelor, fie în afara lor.
Această narațiune a războinicilor climatici, bazată pe o inevitabilă Apocalipsă, și care și-a demonstrat puterea periculoasă de convingere de-a lungul secolelor, pornește de la ideea că o omenire ticăloasă este acum pedepsită. De aceea, cu ajutorul unei avangarde iluminate superioare din punct de vedere moral, trebuie convinsă să-și schimbe comportamentul.
Winter Is Coming
Întrebarea dacă cei care stabilesc agenda climatică fac lucrurile în mod corect nu este o chestiune de „negare” climatică, ci de bun simț comun.
Din păcate, nu este o conversație pe establishment-ul climatic dorește să o poarte. Fundamentaliștii sunt cei care procedeză așa. Dar, pe măsură ce iarna se apropie, criza energetică din Europa sugerează că este o conversație care poate fi dificil de evitat.