Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică. UE a convocat o reuniune de urgență pentru a găsi soluții la această situație. Se dorește o măsură la nivelul întregii comunități.
Uniunea Europeană va convoca o reuniune de urgenţă a miniştrilor energiei pentru a rezolva problema creşterii preţurilor la energie. Blocul comunitar dorește o măsură pe care să o implementeze toate statele Uniunii.
Premierul Petr Fiala a anunțat că Republica Cehă, care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, va convoca reuniunea pentru a dezbate măsuri „concrete” de combatere a crizei energetice, în urma unui acord cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Acesta susține că preţurile în creştere ale energiei electrice sunt rezultatul unui „eşec al pieţei” şi a cerut o măsură la nivelul UE pentru a le limita. Premierul vrea să obțină sprijinul statelor membre pentru această idee şi intenţionează să discute luni despre posibile limite de preţ cu cancelarul german Olaf Scholz.
Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii
Europa este afectată de o creştere bruscă a costurilor la gaze şi electricitate, care a dus la creşterea inflaţiei, a subminat moneda euro şi ameninţă să tragă economiile în recesiune.
Costurile energiei electrice doboară recorduri aproape zilnic, în condiţiile în care Rusia restrânge aprovizionarea cu gaze naturale înaintea perioadei cruciale de încălzire din timpul iernii. Vineri, preţul pe cele două pieţe cheie din Europa a crescut cu peste 25%, aceasta fiind cea mai recentă creştere haotică care afectează economiile de pe întregul continent.
Guvernele europene au început să limiteze consumul de energie, interzicând iluminatul exterior al clădirilor în Germania şi limitând temperaturile de răcire/încălzire interioară. În Marea Britanie, facturile la energie vor creşte vertiginos în octombrie, după ce autoritatea de reglementare în domeniul energiei a majorat plafonul de costuri.
Prețurile la energie au explodat și în Marea Britanie
Preţul maxim al energiei pe care companiile din sector îl pot percepe gospodăriilor din Marea Britanie începând cu 1 octombrie 2022 a fost fixat la 3.549 lire (4.202 euro), ceea ce înseamnă o creştere ce 80% faţă de actuala limită, a anunţat vineri autoritatea britanică de reglementare Ofgem, citată de agenţia EFE. Preţul maxim este în prezent de 1.971 lire (2.325 euro) pe an/gospodărie.
Se estimează că această puternică majorare va impulsiona şi mai mult inflaţia interanuală, care este în prezent de 10,1%, dar ar putea ajunge la 13% sau mai mult la finele anului.
Criza actuală a provocat numeroase greve în diferite sectoare, printre care cea de vineri a lucrătorilor din Poşta britanică, a docherilor sau a angajaţilor din căile ferate, care cer majorări salariale pentru a face faţă situaţiei actuale.
Preţul energiei stabilit vineri va fi valabil până la 31 decembrie 2022, când va se va fixa un nou tarif.
Scumpirea energiei coincide cu lipsa unor măsuri concrete din partea Guvernului, care a subliniat că orice decizie va fi în mâinile noului premier care îl va înlocui pe Boris Johnson începând din 6 septembrie.
Se cer măsuri urgente din partea viitorului premier
Directorul general al Ofgem, Jonathan Brearley, a cerut viitorului prim ministru -Lis Truss sau Rishi Sunak- să adopte „un răspuns urgent în faţa majorării continue a preţurilor”.
„Cunoaştem enormul impact pe care creşterea preţului maxim îl va avea asupra gospodăriilor din Marea Britanie şi deciziile dificile pe care consumatorii vor trebui să le ia. Vorbesc în mod regulat cu clienţii şi ştiu că veştile de azi vor fi foarte îngrijorătoare pentru mulţi”, a declarat el pentru presă.
„Preţul energiei a atins niveluri record impulsionate de un act economic agresiv al statului rus. Au tăiat lent şi deliberat furnizarea de gaze în Europa, provocând pagube gospodăriilor noastre, companiilor şi economiei în general. Ofgem nu are altă variantă decât să reflecte această creştere a costurilor în preţul maxim”, a adăugat Brearley.
Promisiuni privind posibile măsuri
Ministrul Economiei, Nadhim Zahawi, a afirmat vineri că scumpirea va provoca „stres şi anxietate” oamenilor, dar a subliniat că Executivul lucrează pentru a găsi o modalitate de a ajuta gospodăriile şi că „ajutorul este pe drum”, făcând referire la măsurile pe care le-ar putea adopta politicianul care îl va înlocui pe Johnson.
Scumpirea energiei a fost determinată de creşterea preţurilor angro ale gazelor la nivel global, ca urmare a reactivării economiilor după pandemie, şi, de asemenea, a războiului din Ucraina.
Johnson şi-a dat demisia în iulie, ceea ce a determinat un proces pentru înlocuirea lui, care se va încheia pe 5 septembrie, când va fi cunoscut numele noului premier. Şeful Executivului îşi va prelua mandatul pe 6 septembrie şi în ziua următoare se va prezenta în şedinţa Camerei Comunelor.