Europa se confruntă cu un blocaj sistematic. Comisia Europeană lansează acuzații dure

Comisia Europeană

Președintele Comisiei Europene a lansat joi, 25 februarie, acuzații dure. Conform celor spuse de Ursula von der Leyen, Statele Unite şi Marea Britanie au un mecanism de blocare ce ne afectează blocul comunitar.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Uniunea Europeană permite exporturile de vaccinuri anti-COVID, majoritatea produse de companiile BionTech/Pfizer şi Moderna, conform reuters.com

Totuși, Statele Unite şi Marea Britanie au un mecanism de blocare a acestora, susține președintele Comisiei Europene.

Statele Unite şi Marea Britanie au dispus de sisteme care au blocat în mod eficient exportul

Ursula Von der Leyen a declarat într-o conferinţă de presă că aproximativ 95% din vaccinurile fabricate în UE care au fost exportate începând cu 30 ianuarie au fost fabricate de Pfizer şi BioNTech, iar restul de Moderna, potrivit sursei menționate.

Aceasta a spus că ambele companii îşi respectă contractele de aprovizionare cu UE şi, prin urmare, nu există nicio limitare la exportul lor, în timp ce la exporturile AstraZeneca, UE „este foarte atentă”, din cauza nerespectării de către companie a livrărillor către blocul celor 27 de naţiuni.

Ursula Von der Leyen a adăugat că Statele Unite şi Marea Britanie au dispus de sisteme care au blocat în mod eficient exportul de vaccinuri anti-COVID.

Comisia Europeană cere relaxarea restricțiilor

Comisia Europeană face un apel la toate țările membre ale UE. Mai exact, potrivit Reuters, Executivul comunitar cere relaxarea restricțiilor impuse în mod unilateral la frontiere în vederea combaterii COVID-19, în încercarea de a ajunge la o abordare coordonată mai puţin restrictivă în ce priveşte circulaţia bunurilor şi persoanelor în blocul Celor 27.

Totodată, Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania, Suedia şi Ungaria au zece zile să justifice restricţiile care au mers “prea departe”, a afirmat comisarul pentru justiţie Didier Reynders.

„Întoarcerea la o abordare coordonată a tuturor măsurilor luate în ce priveşte libera circulaţie a persoanelor şi bunurilor în Uniunea Europeană reprezintă o necesitate”, a subliniat oficialul european.

În lipsa unei abordări coordonate a tuturor celor 27, „riscăm divizări şi perturbarea liberei circulaţii, precum şi a lanţurilor de aprovizionare, ceea ce am putut vedea şi în ultimele săptămâni”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei.