Rusia ar trebui să își mărească forța de invazie pentru a învinge nu numai forțele NATO din țările baltice, ci și a respinge cu succes un contraatac, scrie publicația National Interest.

Șansele unei invazii rusești în Letonia, Lituania și Estonia par destul de îndepărtate. Chiar și think-thankul RAND sugerează că un atac rus asupra unui stat membru NATO nu ar avea șanse, chiar dacă alianța se confruntă cu un dezechilibru convențional.

„Analiza noastră sugerează că descurajarea NATO împotriva unui atac convențional al Rusiei asupra unui membru NATO este puternică în prezent”, se arată într-un recent raport RAND.

„În timp ce un atac rus asupra NATO este extrem de puțin probabil, se pare că Rusia va explora alte căi pentru a-și arăta nemulțumirea față de îmbunătățirile actuale ale poziției SUA și NATO.”

Interesul Kremlinului pentru ex statele sovietice e aproape zero

Alți analiști susțin că Rusia nu vrea să invadeze statele baltice. În opinia lor, din perspectiva Kremlinului nu există niciun motiv pentru care Rusia ar trebui să invadeze fostele republici sovietice.

Cucerite sub țarul Petru cel Mare în timpul Marelui Război al Nordului, pentru a-și asigura accesul la mare, statele baltice nu ar mai prezenta acum vreun interes pentru Kremlin, care speră să-și construiască facilitățile în Sankt Petersburg.

„În ultimii douăzeci de ani, Rusia a investit miliarde de dolari pentru a construi noi porturi lângă Sankt Petersburg, așa că porturile maritime estoniene și letone nu vor mai fi necesare”, a declarat Vasili Kașin, senior senior la Școala Superioară de Economie din Moscova.

Războiul hibrid, în stil Crimeea, nu ar avea șanse

Mai mult decât atât, Kremlinul are mijloace limitate de a ataca țările baltice, scrie NI. Majoritatea forțelor convenționale rusești sunt concentrate în altă parte și ar fi nevoie de timp pentru a aduna o forță capabilă să respingă un contraatac al NATO.

„Războiul hibrid, în stil Crimeea sau Donețk nu poate fi folosit acolo unde este cel mai de temut: în statele baltice și Polonia”, a scris Dmitri Trenin, directorul Centrului Carnegie din Moscova.

El spune că, deși naturalizarea în Letonia și Estonia a fost dificilă pentru etnicii ruși, aceștia nu vor protecție și îndrumare de la Moscova.

Asta înseamnă că Rusia ar trebui să recurgă la mijloacele militare convenționale pentru a invada țările baltice. Kremlinul ar trebui să-și construiască forțele în regiune, înainte de a lansa o invazie, avertizân astfel NATO despre un atac iminent.

„Există o acumulare lângă granița ucraineană. Dacă vrem să invadăm țările baltice, va trebui să ne mutăm forțele, avertizând astfel inamicul”, explică Kașin.

Moscova va aduce probabil o forță de câteva ori mai mare decât cea desfășurată în exercițiile militare și va menține logistica pentru a desfășura unități suplimentare din alte districte militare.

Ce ar putea să declanșeze un conflict

Dacă rușii nu intenționează să invadeze țările baltice, ce ar putea, totuși, să declanșeze un conflict în Letonia, Lituania și Estonia?

Experții au deja un scenariu. Dacă forțele NATO intră pe teritoriul rus, asta ar putea provoca un răspuns nuclear al Moscovei.

Dacă ar izbucnit un război în Marea Baltică între Rusia și NATO, ar deveni irelevant care este echilibrul convențional pe teren.

”Ca și în vechea confruntare dintre NATO și Pactul de la Varșovia, o astfel de bătălie ar aduce oportunități pentru escaladarea nucleară”, consideră Mike Kofman, cercetător al Centrului pentru Analize Navale.

„Majoritatea experților ruși nu văd prea multe șanse ca bătălia convențională cu NATO să rămână un convențională”, susține acesta.