Adevăratul plan al lui Putin iese la iveală! Motivul pentru care a ocupa zonele cu centrale nucleare

Ucraina deține patru centrale nucleare cu 15 reactoare, iar 6 dintre ele se află în Zaporojie. Această regiune se află în stare de asediu de 36 de ore, având în vedere că rușii plănuiesc un nou atac.

În sudul Ucrainei, la granița cu Polonia, mai sunt alte patru reactoare funcționale. Pe lângă acestea, țara mai are centrala nucleară de la Khmelnitsky și cea de la Mykolaviv (aflată la puțin peste 500 km de Kiev), cu trei reactoare funcționale.

De asemenea, există și centrala de la Cernobîl, dezafectată după accidentul teribil din 1986. Pe fondul războiului, partea cea mai expusă a centralelor nucleare este reprezentată de bazinele de răcire.

Pe acest fond, generalul (r) Cristian Barbu a vorbit despre motivul pentru care Vladimir Putin a arătat un interes major pentru zonele ucrainene unde se află centrale nucleare.

„Sunt mai multe elemente. Primul element este cel legat de controlul energiei. La un moment dat gestionând-o în felul în care dorește poate să dea un Heblu să oprească alimentarea.

Probabil, la un moment dat, se gândea că poate să controleze toate cele 15 reactoare şi putea să aducă un deficit de energie de aproximativ 30% în alimentarea Ucrainei”, spune acesta.

Putin caută să arate că a avut dreptate

Pe de altă parte, generalul aflat în rezervă a mai spus că liderul de la Kremlin dorește să arate lumii că el a avut dreptate.

„Al doilea aspect este cel pe care l-a declarat cumva la început ca fiind un mobil al acțiunii şi cred că este în faza în care, în continuare, caută certitudini, caută să demonstreze lumii că el a avut dreptate.

Anume că, în astfel de situri se pot dezvolta sisteme separate de cele care produc energie electrică, sisteme care să pună la punct eventual încărcături, de exemplu muniții nucleare”, mai spune el pentru Antena 3.

Președintele Rusiei, păcălit!

Generalul (r) Cristian Barbu a mai spus că „orice sit în care se pot produce astfel de încărcături nucleare are o altă emanație vizavi de ceea ce înseamnă de particulele care sunt în zonă şi pot fi detectate”.

„Dar, dacă situl respectiv se dezvoltă în imediata vecinătate a unei centrale nucleare, în anumite condiţii, acest emanații pot fi acoperite sau ținute sub control”, spune acesta.

Fostul comandat al Academiei Tehnice Militare a mai adăugat că este posibil ca Vladimir Putin să fi avut informații în acest sens de la servicii, dar că acestea l-ar fi păcălit.

„El probabil că a avut la un moment dat o informație în acest sens de la serviciile de informații externe şi care, probabil, l-au păcălit. Nu este singurul domeniu în care Putin a fost păcălit. Părerea mea e că a fost păcălit.

În momentul în care pornești o astfel de acțiune şi te duci cu riscul unei explozii nucleare, te duci grămadă peste o centrală nucleară, distrugi o parte tehnică sau o scoți de sub alimentare, cum a fost situaţia de la Cernobîl, înseamnă că ai o motivație extraordinară. Vrea să demonstreze ceva cu orice risc”, a explicat generalul (r) Cristian Barbu, fost comandant al Academiei Tehnice Militare, la Antena 3.