Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Moscova știe că „urmările vor fi grave”, dacă în Ucraina se va folosi armament nuclear. „Eventualitatea folosirii oricăror arme nucleare este încă redusă, dar consecințele potențiale sunt foarte mari, așa că trebuie să luăm lucrurile în serios”, a declarat Stoltenberg la CNN.
Potrivit estimărilor, Rusia ar deține aproape 5.977 de focoase nucleare – cele mai multe din lume, după SUA, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani, aproximativ 1.900 dintre acestea fiind focoase „non-strategice”, cunoscute ca arme nucleare tactice.
Arme tactice vs arme strategice
Armele tactice se referă la armele concepute pentru a fi utilizate pe un câmp de luptă limitat, cum ar fi, de exemplu, pentru distrugerea unei coloane de tancuri sau a unui portavion, dacă sunt folosite pe mare.
Aceste focoase, cu randamente explozive de 10 până la 100 de kilotone de dinamită, sunt numite și cu „randament redus”.
De ajuns pentru a provoca distrugeri uriașe, așa cum s-a întâmplat în 1945 la Hiroshima și Nagasaki
Dar cele mai puternice focoase nucleare „strategice” ale Rusiei au randamente de 500 până la 800 de kilotone și sunt concepute pentru a distruge orașe întregi.
Sintagma „randament redus” pentru armele tactice poate induce în eroare, deoarece randamentele explozive de 10 până la 100 de kilotone sunt suficiente pentru a provoca distrugeri uriașe, așa cum s-a întâmplat în 1945, când americanii au aruncat bombe atomice asupra celor două orașe din Japonia, Hiroshima și Nagasaki. Acele bombe aveau echivalentul a aproximativ 15 și, respectiv, 21 de kilotone de dinamită.
Cele mai multe decese în urma unui atac nuclear au loc în primele secunde de la detonare
Cele mai multe decese survenite în urma unui atac nuclear au loc în primele secunde de la detonare; în funcție de puterea bombei, o rază în zona imediat de sub detonare – numită hipocentru – va fi distrusă în proporție de 99%.
Exploziile inițiale de la Hiroshima și Nagasaki au ucis, pe loc, aproximativ 70.000, respectiv, 35.000 de oameni, iar mai târziu alte zeci de mii de oameni au murit din cauza radiațiilor emise.
Profesorul Alex Wellerstein, director la Stevens Institute of Technology din New Jersey, spune că diferența reală a armelor nucleare nu constă în puterea lor de distrugere, ci în ceea ce reprezintă țintele lor.
„Bombele atomice din Japonia au fost, de fapt, atacuri „strategice” menite să terorizeze și să distrugă moralul comandanților japonezi, pentru a-i face să se predea”, a scris Wellerstein pe blogul de securitate Outrider. Fostul secretar american al Apărării, James Mattis, declara, în 2018, că nu există nicio diferență.
„Nu cred că există vreo „armă nucleară tactică”. Orice armă nucleară folosită în orice moment este o schimbare strategică”, afirma acesta.
Ce va fi dacă Rusia recurge la aceste arme
Rusia și, anterior, Uniunea Sovietică, a construit și întreținut un depozit mare de arme nucleare tactice. Ideea generală era că folosirea unei arme nucleare pe un câmp de luptă le-ar fi oferit comandanților o opțiune de a putea împiedica înfrângerea, fără a recurge la utilizarea celor mai puternice arme nucleare. Și care, în cazul unui contraatac, ar fi generat „sfârșitul civilizației”, conform Federației Oamenilor de Știință. Pe site-ul său, organizația numește această gândire „defectuoasă și periculoasă”.
„Armele nucleare tactice introduc o mai mare ambiguitate, sporind posibilitatea ca o țară să creadă că ar putea scăpa cu un atac limitat”, susține organizația.
Unele analize susțin această teorie. Un comentariu publicat de Sidharth Kaushal și Sam Cranny-Evans de la Royal United Services Institute (RUSI) din Marea Britanie spune că utilizarea armelor nucleare tactice împotriva centrelor de comandă sau a bazelor aeriene din Europa ar putea limita victimele civile în zonele învecinate.
Ar ucide sute de mii de civili și ar provoca zeci de mii de răniți. Ar urma o panică la nivel global
Folosirea unei arme nucleare tactice în Coridorul Sulwaki, granița terestră dintre aliații NATO, Polonia și Lituania, care separă Kaliningradul rusesc de Belarus, ar putea cauza sute de victime civile. În Europa, „o singură detonare nucleară ar ucide, probabil, sute de mii de civili și ar provoca zeci de mii de răniți. Apoi, ploile radioactive ar putea contamina zone mari din mai multe țări”, susține Campania Internațională de Abolire a Armelor Nucleare (ICAN).
„Serviciile de urgență nu ar fi capabile să răspundă eficient și o panică răspândită la nivel global ar declanșa proteste în masă și perturbări economice grave”, menționează ICAN.