Europa se cutremură din temelii. Lovitură pe tot continentul. Nici România nu a scăpat

Sursa: Dreamstime

Numărul de noi contaminări cu COVID-19 a înregistrat noi creșteri în ultima vreme. Printre țările afectate se află și Italia, care ar putea înăspri restricţiile pentru persoanele nevaccinate şi controalele la frontiere.

Europa, asediată de COVID! În ce situație se află majoritatea țărilor?

Politicienii regionali din țara respectivă îi cer guvernului de la Roma să impună restricţii pentru persoanele care refuză să se vaccineze, pentru a evita o carantină de anvergură iarna aceasta, scrie ansa.com

„Cei 90% dintre italieni nu trebuie să fie traşi înapoi de ceilalţi 10% care nu înţeleg importanţa vaccinării şi vor să-şi impună regulile lor majorităţii”, a scris preşedintele regiunii Liguria, Giovanni Toti, în ziua de joi.

Totodată, acesta a îndemnat la organizarea unei întâlniri între autorităţile regionale şi premierul Italiei, Mario Draghi, pentru a discuta despre viitoarele măsuri, înaintea unui al patrulea val de COVID-19.

Amintim că Italia foloseşte un sistem pe culori pentru a decide ce restricţii anti-COVID sunt necesare. În momentul de față, toate regiunile din Italia sunt pe „alb”, cel mai scăzut nivel în acest sistem.

Chiar dacă rata de contaminare este în creştere, altele sunt criteriile care sunt luate în considerare atunci când este majorat nivelul – galben fiind următorul – cum ar fi capacitatea de ocupare a paturilor din spitale. Ţinând cont de aceasta, Italia este văzută de experţi ca având situaţia sub control.

Chiar și așa, controalele la frontierele Italiei cu ţări grav afectate de COVID-19, precum Austria, ar trebui întărite, au cerut social-democraţii italieni într-o scrisoare adresată lui Draghi.

În acest context, persoanele ce vor intra în Italia, inclusiv turiştii, vor trebui să prezinte aşa-zisul Paşaport Verde, pentru a demonstra că sunt vaccinate, că au trecut prin boală sau să prezinte un test negativ.

Germania a înregistrat un nou record de contaminări

Simultan, Germania a înregistrat joi, 18 noiembrie, peste 65.000 de noi cazuri de COVID-19, această cifră fiind un nou record zilnic. În acest context, autoritățile germane au transferat în străinătate primii pacienţi COVID-19.

Chiar dacă are secţii de ATI bine echipate, Germania se confruntă cu problema personalului medical insuficient, în timp ce numărul de cazuri continuă să crească, potrivit celor scrise de efe.com

Aproximativ 100 din cele 400 de districte ale Germaniei mai aveau joi un singur pat liber la ATI, iar alte aproximativ 50 niciunul. Deşi numărul pacienţilor COVID-19 internaţi la terapie intensivă, circa 3.400 în prezent, este mai mic decât cel înregistrat în perioada de vârf a valului trei, când a ajuns la 5.700, personalul insuficient a determinat o diminuare a capacităţilor secţiilor de ATI şi a numărului de paturi disponibile.

Noi restricții în Ungaria din cauza COVID-19

Autorităţile ungare au anunţat joi dimineaţa 10.767 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus şi 131 decese asociate în ultimele 24 de ore. De asemenea, în Ungaria, care are mai puţin de 10 milioane de locuitori, aproape 6 milioane de oameni – 5.784.958 – sunt vaccinaţi cu schema completă şi 1.714.000 s-au vaccinat şi cu doze booster, conform acestor statistici.

În acest context, purtarea măştii în spaţiile închise va deveni obligatorie în Ungaria începând de sâmbătă, a afirmat la o conferinţă de presă periodică şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas. Masca va fi obligatorie în toate magazinele unde sunt prezente în mod regulat mai mult de cinci persoane, iar în şcoli va decide conducerea fiecăreia, a adăugat acesta.

Șeful de cabinet a mai spus că vaccinarea cu doze booster este obligatorie pentru personalul medical şi se intenţionează introducerea acestei măsuri şi în administraţia de stat. În acelaşi timp, evenimentele cu peste 500 de persoane vor fi permise doar pentru deţinătorii de certificate verzi.

Spania, țara din UE cu cea mai scăzută incidență de COVID

În schimb, Spania a înregistrat cea mai mică incidență pe șapte zile din Europa, în contextul în care cota vaccinării depășește 80%. Trebuie menționat că aproximativ 30% din tinerii sub 18 ani au primit în Spania cel puțin o doză de vaccin anti-COVID, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Astfel, este a doua cea mai mare cotă de vaccinare din UE.

Un nou lockdown parțial în Olanda

La rândul lor, autoritățile din Olanda au implementat un lockdown parțial sâmbătă seara după ce țara a înregistrat un număr record de 16.364 de infecții vineri. Măsurile de carantină vor rămâne în vigoare timp de cel puțin 3 săptămâni, forțând barurile și restaurantele să se închidă la ora 20:00.

Creșterea numărului de cazuri din Olanda a avut loc în ciuda faptului că 84% din populația adultă olandeză a fost imunizată în regim complet.