Prețul gazelor naturale din Marea Britanie a crescut la un nivel record într-o mișcare dramatică care a dus la creșterea dobânzilor cu care se împrumută guvernul britanic și a obligat industria să anunțe o serie de opriri, scrie BNN Bloomberg.
Contractele futures au depășit 300 pence/mmBTU pentru prima dată în istorie, sau mai mult de 230 dolari pe baril echivalent de petrol. Criza de aprovizionare cu combustibil a lovit varii industrii, de la îngrășăminte la siderurgie și amenință să ducă la o explozie a costurilor de trai.
Creșterea prețurilor la gaze a fost atât de abruptă încât a contribuit la creșterea dobânzilor din Marea Britanie, randamentele pe 10 ani crescând la 1,10%, cel mai ridicat nivel din mai 2019. Rata minimă de rentabilitate (breakeven) pe 10 ani – un indicator al tendințelor inflaționiste – a crescut cu 10 puncte de bază, până la 3,98%, cea mai mare cotație din 2008 până acum.
Creșterea prețurilor la energie îl presează pe primul ministru Boris Johnson, care se confruntă cu apeluri din partea industriei pentru a găsi soluții de urgență, inclusiv limitarea costurilor cu gazul și energia electrică, pentru a se asigura că companiile pot continua să producă bunuri esențiale.
Rezervele de gaze s-au diminuat înainte de începerea sezonului de încălzire, Marea Britanie simțind lovitura mult mai tare decât alte țări pentru că nu dispune de volume de depozitare suficiente, bazându-se foarte mult pe importurile de combustibil de pe piața spot.
„Situația din piață devine disperată în încercarea de-ai face pe oameni să consume cât mai puțin”, a declarat Ronald Smith, analist senior la BCS Global Markets. „Avem de-a face cu o criză sistemică. Piața nu găsește nicio modalitate de a opri cererea pe termen scurt.”
Marii utilizatori de energie din Marea Britanie doresc măsuri urgente pentru a ușura criza gazelor. Energy Intensive Users Group, un grup de lobby din industrie, a declarat că guvernul trebuie să ofere sprijin companiilor pentru a face față costurilor în creștere cu energia sau pentru a se conforma cu opriri ale producției în această iarnă.
Situația se va înrăutățește pe zi ce trece
Creșterea prețurilor pune și mai multă presiune pe furnizorii de energie din Marea Britanie, mulți luptându-se să țină pasul cu costurile. Dar ei nu pot transfera aceste cheltuieli clienților lor din cauza contractelor fixe și a plafonării facturilor impusă de autoritatea de reglementare în domeniul energiei din țară. Deja, furnizorii pentru mai mult de 1,7 milioane de clienți din Marea Britanie au dat deja faliment.
Tom Edwards, consultant la Cornwall Insight Ltd susține că situația se va înrăutăți pe zi ce trece.
„Dacă nu ai cumpărat gaz în avans sau nu ai putut să cumperi, situația va continua să se înrăutățească”, a declarat Tom Edwards, consultant la Cornwall Insight Ltd., vorbind despre retailerii de energie.
„Dacă trebuie să cheltuiți bani acum, nu îi economisiți pentru mai târziu. S-ar putea să întârziați inevitabilul: Nu vei mai avea suficienți bani pentru a plăti facturile”, a mai adăugat el, precizările sale venind în contextul în care contractele futures pentru luna următoare Marea Britanie au crescut marți cu până la 24%.
Creșterea prețului de gaze în Europa
Între timp, situația se agravează și la nivel european. Prețul gazelor în Europa a depășit 1.900 de dolari pe 1.000 de metri cubi, scrie Tass.
Potrivit sursei citate, contractele futures din luna noiembrie de la hub-ul TTF din Olanda au crescut la 1.936 dolari pentru 1.000 de metri cubi sau 161,5 euro pe MWh. Prețurile au scăzut ulterior la 1.769 dolari pentru 1.000 de metri cubi, sau 147,58 euro pe MWh.
Prețul gazelor naturale din Europa continuă să crească, în ciuda veștii că au început testele pentru primul fir al gazoductului Nord Stream 2.