Cotidianul SPIEGEL scrie că Uniunea Europeană are în plan să impună noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza anexării Crimeei. Sursa citată menționează clar faptul că, dacă inițial mai existau rezerve, acum există șanse destul de mari ca blocul european să cadă la un acord la Bruxelles.

Mai exact, potrivit presei din Germania, după anexarea Crimeei, Comisia Europeană dorește să extindă cu cinci puncte lista de sancțiuni rusești, acestea putând fi persoane sau organizații. Spiegel citează în acest sens un raport confidențial al ambasadei Germaniei la Bruxelles.

Totodată, sursa citată maia rată și faptul că țări precum Lituania, Bulgaria, Danemarca și inclusiv România au cerut măsuri adecvate împotriva Rusiei, în cadrul unei reuniuni a unui grup de lucru al reprezentanților țărilor UE.

Potrivit conducerii acestor țări, acesta ar fi „un răspuns necesar în lumina rusificării în curs a teritoriilor anexate” în Crimeea.

De menționat este faptul că Germania, alături de Italia și Finlanda, și-au arătat inițial scepticismul față de propunere, î ncontextul în care, potrivit Berlinului, Romei și celor de la Helsinki, este nevoie de o verificare mai detaliată a sancțiunilor și a situației.

Germania, de partea UE sau a Rusiei?

Pe de altă parte, publicația citată mai scrie că până în prezent, Ministerul german de Externe a efectuat o verificare corespunzătoare și a finalizat-o, așa că și Germania este de acord cu măsurile.

Amintim faptul că România pare a fi la mijloc în tensiunile declanșate de Rusia. Recent, țara condusă de Vladimir Putin a cerut retragerea trupelor străine ale Alianței Nord-Atlantice prezente în România și Bulgaria.

În acest sens, NATO a respins o astfel de idee, adăugând că va rămâne vigilentă.

„NATO rămâne vigilentă şi va continua să evalueze necesitatea de a întări flancul estic al Alianţei noastre”, a spus purtătoarea de cuvânt a instituției, Oana Lungescu, într-un comunicat, potrivit AFP și Agerpres. „Cererile Rusiei ar crea membri ai NATO de prima clasă şi clasa a doua, lucru pe care nu îl putem accepta”.

NATO nu va renunţa la capacitatea sa de a ne proteja şi de a ne apăra reciproc, inclusiv prin prezenţa de trupe pe flancul estic al Alianţei”, a adăugat Oana Lungescu.

„Vom răspunde mereu la orice înrăutăţire a mediului nostru de securitate, în special prin întărirea apărării noastre colective”, a încheiat purtătorul de cuvânt al NATO.