NATO şi Rusia nu au ajuns la niciun acord în privinţa menţinerii Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Oamenii lui Putin au denunţat instalarea de către Statele Unite a sistemelor balistice în România. Reuniunea Consiliului NATO-Rusia nu a adus niciun rezultat. Reprezentanţii statelor membre NATO au cerut Moscovei să renunţe până pe 2 februarie la noile sisteme de rachete de croazieră care pot transporta ogive nucleare. Dacă Moscova nu se va conforma, oamenii lui Donald Trump vor iniţia procedurile de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, conform mediafax.
„Tratatul INF este în pericol real. Cu cât Rusia va reveni mai curând la respectarea Tratatului, cu atât va fi mai bine. Tratatul nu are nicio valoare dacă nu este respectat; problema sunt rachetele ruse din Europa”, a declarat după reuniune secretarul general NATO, Jens Soltenberg.
Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a venit cu declaraţii războinice. Acesta a spus că Statele Unite încalcă de fapt Tratatul INF prin instalarea sistemelor balistice în România, au afirmat diplomaţi NATO citaţi de agenţia de presă Reuters. În plus, Ministerul rus de Externe a acuzat Statele Unite de reactivarea planului privind sistemul balistic spaţial.
NATO susţine că sistemele antibalistice din România au rolul de a contracara ameninţările Iranului.
„Vom lua decizii proporţionate şi defensive. Dacă vom permite Rusiei să continue încălcarea Tratatului INF, va fi subminată respectarea nu doar a acestui acord, ci a tuturor acordurilor privind controlul armamentului”, a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu acordat site-ului Politico.eu cu ocazia Forumului Economic Mondial Davos.
Stoltenberg a acuzat Rusia că „a dezvoltat şi a instalat noi sisteme balistice, mobile, greu de localizat, care pot transporta ogive nucleare şi pot ataca oraşe europene fără prea mult timp de avertizare”.
Acest lucru înseamnă că s-a redus zona de evitare a utilizării bombelor atomice într-un conflict, a subliniat Stoltenberg.