Luând în considerare scenariul actual al Europei, CNN a făcut o analiză pentru a vedea dacă măsura închiderii barurilor și a restaurantelor va da roade.

Peter Drobac, expertul în sănătate globală și directorul Centrului Skoll pentru Antreprenoriat Social de la Universitatea din Oxford, a declarat pentru CNN că guvernele din Europa încearcă să găsească un echilibru între impunerea restricțiilor și supraviețuirea afacerilor.

Acesta a precizat că barurile, cluburile și restaurantele sunt cele mai mari focare.

„Cele mai mari focare pe care le-am văzut vin din spații închise, aglomerate și în care a existat un contact prelungit între oameni.

Trebuie să ne gândim la valoarea socială și la costurile sociale, când luăm în considerare ce vrem să închidem și ce vrem să rămână deschis.

Aceasta implică niște compromisuri foarte grele, dar, dacă trebuie să alegi între menținerea barurilor sau a școlilor deschise, majoritatea oamenilor ar alege școlile”, a mai spus expertul.

Țările care au luat măsuri

Berlinul, unul dintre cele mai apreciate orașe pentru viața de noapte, a decis să lase barurile deschise dar aceastea se vor închide la ora 23:00, împreună cu restaurantele și magazinele.

La capitolul petreceri private nu au voie mai mult de 10 persoane într-o încăpere. Măsurile impuse de germani vor fi în vigoare până la finalul lunii octombrie.

Bruxelles

Nici capitala Belgiei nu scapă de măsurile drastice, astfel că barurile și cafenelele au fost închise de joi. În încercarea de a limina creșterea cazurilor de coronavirus, acestea vor fi închise timp de o lună.

Scoția și Franța

Autoritățile din Scoția și din Franța au decis închiderea restaurantelor și a cafenelelor pe o perioadă de două săptămâni. Mai mult decât atât, în alte patru orașe din Franța (Lille, Lyon, Grenoble și Saint-Etienne) se închid atât barurile cât și sălile de sport și centrele sportive.

Spania

În capitala Spaniei, Madrid, au fost luate măsuri mai drastice, astfel că, de vineri, spaniolii care nu merg la muncă, la cursuri sau la examene, sunt rugați să stea acasă.

Magazinele, barurile și restaurantele trebuie să își reducă capacitatea cu 50% și să închidă mai devreme. Barurile și restaurantele trebuie să se închidă la ora 23:00.

De ce anumite țări au apelat la un program scurt al barurilor și restaurantelor

Profesorul în științe respiratorii la Universitatea Leicester, doctorul Julian Tang, a declarat pentru Science Media Center din Marea Britanie că programul scurtat al barurilor și restaurantelor este menit să reducă durata contactului dintre oameni.

„Nu putem spune că virusul încetează să se mai transmită după ora 22:00. Măsura acționează doar pentru a dispersa oamenii mai devreme, pentru a reduce numărul de persoane la care se poate răspândi”, a explicat Tang.

Tang mai spune că ar putea trece trei până la patru săptămâni înainte ca impactul acestor să poată fi evaluat corespunzător. Cu toate acestea, există riscul ca măsura să nu fie suficientă și să fi fost luată prea târziu, a avertizat el.