În data de 22 iunie, 21 de state membre ale Uniunii Europene au adoptat un mecanism de solidaritate voluntară care trebuie să uşureze presiunea migranţilor asupra ţărilor sudice, potrivit Fortnex. 

Numărul migranţilor care au ajuns în UE a crescut cu 86% prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Menționăm faptul că refugiaţii ucraineni care pătrund pe teritoriul Uniunii pentru a scăpa de război nu sunt incluşi în aceste calcule

Europa se confruntă cu un nou val de migranți

Balcanii de Vest continuă să fie cea mai activă rută migratorie către UE, cu 14 866 de refugiați depistați în iulie, de aproape trei ori mai multe decât anul trecut. Numărul ridicat de treceri ilegale ale frontierei poate fi atribuit încercărilor repetate de trecere a frontierei de către migranții deja prezenți în Balcanii de Vest.

Presiunea rămâne ridicată și pe ruta mediteraneană centrală, sosirile zilnice punând la încercare capacitățile de primire din Italia. Frontex sprijină autoritățile italiene cu ofițeri pentru înregistrarea și identificarea sosirilor.

Potrivit celor mai recente date Frontex, 7,7 milioane de cetățeni ucraineni au fugit din Ucraina în UE de la începutul războiului. În același timp, un număr semnificativ de cetățeni ucraineni s-au întors în țara lor.

Pe ruta central-mediteraneană, Frontex a înregistrat 42 549 de treceri neregulamentare ale frontierei, cu 44% mai mult decât în primele șapte luni din 2021.

Numărul de refugiați continuă să crească

Aproximativ 14 800 de treceri neregulamentare ale frontierei au fost raportate pe ruta mediteraneană centrală în luna iulie, cu 60% mai multe decât în aceeași lună din 2021. Deși tunisienii (30 %) au fost principala naționalitate înregistrată pe această rută în iulie, în general, egiptenii i-au depășit pe tunisieni în 2022. Numărul egiptenilor depistați pe această rută este în creștere; aceștia pleacă în principal din Libia și sunt ajutați de traficanți criminali.

Pe ruta mediteraneană vestică, au fost detectate 6434 de treceri neregulamentare ale frontierei, în scădere cu 25% față de anul trecut. Rețelele de contrabandă criminale au încercat să profite de condițiile meteorologice calme pentru a organiza plecări simultane cu ajutorul unor jet ski-uri. Majoritatea migranților detectați pe această rută proveneau din Maroc.

Ruta Balcanilor de Vest a reprezentat jumătate din totalul depistărilor, cu 70 770 de treceri ilegale, de aproape trei ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Principalele naționalități pe această rută au inclus migranți din Siria, Afganistan și Turcia.

Pe ruta frontierei terestre estice, Frontex a înregistrat 2 923 de treceri ilegale, cu 32% mai puține decât anul trecut. Principalele naționalități pe această rută au fost cetățeni din Ucraina, Irak și Belarus.

Cei mai mulți migranți provin din Siria, Nigeria și Congo

Numărul de refugiați pe ruta est-mediteraneană a rămas ridicat, cu 22 601 sosiri. Numărul de sosiri în Cipru a reprezentat mai mult de jumătate din numărul total. Cei mai mulți migranți proveneau din Siria, Nigeria și Congo.

Ruta Africii de Vest a înregistrat 9461 de detecții, cu 25% mai multe decât anul trecut, cu 832 de treceri în luna iulie.

Numărul de migranți ilegali care încearcă să traverseze Canalul Mânecii spre Regatul Unit în ambarcațiuni mici a rămas ridicat, cu aproximativ 28 000 de detecții, incluzând atât încercările, cât și traversările, ceea ce reprezintă o creștere de 55% față de aceeași perioadă din 2021. Creșterea numărului de traversări pe mare este legată în principal de îmbunătățirea condițiilor meteorologice sezoniere și de posibilul impact al noului plan de migrație al Regatului Unit.