Valul de migranți din Belarus generează probleme în toată Europa, însă în Polonia este cea mai dificilă situație. Tocmai din acest motiv, ministrul Apărării, Lubomir Metnar, anunță că Guvernul ceh a aprobat miercuri desfăşurarea a până la 150 de soldaţi pentru a ajuta Polonia în oprirea fluxului de migranţi, relatează Reuters.
Este a treia ţară care va trimite personal la frontiera Polonia-Belarus
De menționat este faptul că planul va trebui să fie aprobat de Parlament și va face din Republica Cehă a treia ţară care va trimite personal la frontiera Polonia-Belarus, după Estonia şi Marea Britanie, aliate în cadrul NATO.
„Guvernul tocmai a aprobat un mandat pentru trimiterea de trupe pentru a proteja frontiera polono-belarusă”, a precizat pe Twitter ministrul Lubomir Metnar.
Amintim faptul că în momentul de față, Republica Cehă face parte din grupul de la Visegrad al ţărilor central-europene, care mai include Polonia, Slovacia şi Ungaria, şi care a adoptat o poziţie fermă în privinţa migraţiei.
Totodată, premierul Andrej Babis care se află la final de mandat a promis să-i ţină pe migranţi în afara ţării, în cadrul campaniei sale electorale pentru alegerile din octombrie, în timp ce noul guvern a susţinut planul de a trimite trupe în ajutorul Poloniei.
Haos la granița Poloniei
De menționat este faptul că situația de la granițele Poloniei este din ce în ce mai dificil de gestionat. Pe de altă parte, în ultimele zile, numărul de tentative de trecere în Polonia a unor migranţi veniţi în Belarus din Orientul Mijlociu sau Africa a scăzut, poliţia de frontieră poloneză înregistrând doar 51 de încercări marţi, doar o mică parte din cele peste 500 de tentative zilnice la mijlocul lui noiembrie.
Cu toate acestea, tensiunile continuă să se amplifice. Polonia a lansat nenumărate atacuri dure la adresa Belarusului. Țara a acuzat forțele de securitate că ele sunt cele care îi ajută pe migranţi să treacă frontiera şi că aceştia provoacă trupele poloneze, de exemplu aruncând artificii. Minskul neagă aceste acuzaţii.
De cealaltă parte, Belarusul neagă toate acuzațiile aduse atât de UE și de Poloni conform cărora țara ar fi fost cea care a orchestrat criza migranţilor drept răzbunare pentru sancţiunile occidentale instituite din cauza unor abuzuri asupra drepturilor omului.