Europa se pregătește de război. Anunț de la vârful UE: Amenințarea nu a fost niciodată mai mare

drapel Uniunea Europeană, steag UE

SURSA FOTO: Dreamstime

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat marți, pe 12 noiembrie, că noul său Executiv va prezenta o strategie europeană de pregătire civilă și militară, menită să răspundă atât crizelor actuale, cât și celor viitoare.

Strategie europeană împotriva crizelor actuale și viitoare

Ursula von der Leyen a menționat că strategia va fi elaborată pe baza concluziilor raportului realizat de fostul președinte finlandez Sauli Niinistö pe această temă.

„Amenințarea unei agresiuni armate împotriva unui stat membru nu a fost niciodată mai mare de la sfârșitul Războiului Rece. Dacă vrem să o prevenim, trebuie să ne pregătim pentru ea”, a declarat aceasta, referindu-se la Rusia, într-un mesaj video transmis unui forum de securitate desfășurat în Espoo, Finlanda.

Pe lângă amenințarea militară generată de invazia Rusiei în Ucraina, șefa Comisiei Europene a avertizat că Uniunea se confruntă cu „un spectru larg de riscuri emergente”, evidențiat de creșterea numărului de atacuri hibride asupra statelor membre.

Printre aceste riscuri, ea a enumerat dezinformarea, exploatarea migrației, atacurile cibernetice, sabotajele, perturbarea lanțurilor de aprovizionare, atacurile asupra rutelor comerciale globale și impactul schimbărilor climatice.

Ursula von der Leyen a adăugat că este necesar să se examineze toate politicile din perspectiva securității și pregătirii, subliniind că acest lucru trebuie făcut la toate nivelurile.

„Trebuie să examinăm toate politicile noastre din punct de vedere al securității şi al pregătirii. Şi trebuie să o facem la toate nivelurile: local, național şi, da, la nivel european”, a adăugat Ursula von der Leyen.

SURSA FOTO: Dreamstime

Trei aspecte esențiale ale strategiei

O „Strategie de Pregătire a Uniunii”, menită să anticipeze și să gestioneze aceste amenințări, va fi construită în jurul a trei aspecte esențiale.

Primul aspect vizează intensificarea producției industriale în sectorul apărării, atât pentru armament de înaltă tehnologie, cât și pentru muniție.

În acest sens, Ursula von der Leyen a subliniat importanța creării unei piețe unice de apărare, care să promoveze o cooperare transfrontalieră extinsă și să asigure un rol mai activ pentru întreprinderile mici și mijlocii din Europa.

Al doilea aspect se concentrează pe protejarea lanțurilor de aprovizionare esențiale, astfel încât acestea să fie rezistente în fața crizelor, incluzând formarea de rezerve strategice de vaccinuri, medicamente esențiale, echipamente militare și materii prime.

Cel de-al treilea aspect se bazează pe necesitatea adaptării la schimbările climatice, prin instituirea unui mecanism european de protecție civilă, capabil să gestioneze situațiile de urgență și dezastrele naturale la nivelul Uniunii, în strânsă colaborare cu autoritățile naționale.

Președinta Comisiei Europene a subliniat că Europa se încălzește de două ori mai rapid decât media globală și a insistat asupra necesității mobilizării tuturor resurselor pentru a proteja cetățenii europeni de efectele schimbărilor climatice.