Numărul infectărilor cu noul coronavirus continuă să crească, iar odată cu el și numărul de spitalizări din Europa. În acest sens, agențiile de sănătate ale Uniunii Europene se pregătesc să recomande cea de a doua doză de rapel a vaccinului anti-covid în cazul persoanelor de peste 60 de ani.
„Astăzi, ECDC și EMA vor recomanda un rapel suplimentar pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili”, a declarat comisarul Stella Kyriakides. Aceasta a făcut referire la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și la Agenția Europeană pentru Medicamente, conform Reuters.
Persoanele vulnerabile în fața coronavirusului
Sursa citată mai precizează că în cursul zilei de luni, agențiile urmează să emită o declarație comună în acest sens. Totodată, Stella Kyriakides, a subliniat și importanța unei noi doze de vaccin pentru persoanele care au peste 60 de ani.
Aceasta susține că cei aflați în această categorie de vârstă sunt vulnerabili și este nevoie de o protecție suplimentară. „Este crucial ca toate persoanele de peste 60 de ani și toate persoanele vulnerabile să se prezinte pentru a doua doză de rapel cât mai repede posibil”, a arătat Kyriakides într-un comunicat.
Amintim faptul că încă din luna aprilie a acestui an, când numărul infectărilor era unul scăzut, agențiile de sănătate ale UE au recomandat o a doua doză de booster doar pentru persoanele de peste 80 de ani și pentru cele mai vulnerabile.
Protecția oferită de vaccinurile anti-covid Pfizer și Moderna
Pe de altă parte, acum, amenințările au crescut, iar în acest sens, era așteptată o astfel de recomandare. Perioada verii este și ea una extrem de controversată în ceea ce privește infectările cu noul coronavirus, având în vedere evoluția din ultima perioadă.
„Trebuie să acționăm acum pentru a spori protecția cetățenilor aflați în pericol în lunile de vară”, a declarat Kyriakides.
Totodată, oficialul a mai subliniat faptul că vaccinurile disponibile în prezent pentru rapel, cum ar fi cele ale Pfizer și Moderna, sunt „foarte eficiente în reducerea formelor grave COVID”.
Pe de altă parte, Kyriakides susține că nu este încă destul de clar dacă serurile pot preveni infectările grave cauzate de cele mai noi subvariante COVID-19 Omicron.