În 2021, Moscova a furnizat Europei 40% din gazele sale naturale, iar anul acesta blocul comunitar intenționează să reducă semnificativ importurile din Federația Rusă. Conștientă că va pierde mai devreme sau mai târziu piața europeană, Rusia pare să planifice să-și reorienteze fundamental politica de export de gaze de la „bătrânul continent” la China.

Occidentul a acuzat recent Moscova că folosește gazul ca armă pentru a-și atinge unele dintre obiectivele geopolitice. UE susține că Rusia șantajează Blocul comunitar într-un efort de a diminua presiunea asupra războiului din Ucraina – lucru pe care oficialii ruși îl neagă vehement. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Rusia „nu este interesată de o întrerupere completă a livrărilor sale de gaze către Europa…. Cu toate acestea, dacă Europa își continuă cursul de a impune sancțiuni și restricții absolut nesăbuite, situația s-ar putea schimba.” Cu alte cuvinte, Este posibil ca Rusia să nu oprească complet furnizarea de gaze către UE în viitorul apropiat, dar gigantul său energetic Gazprom va continua aproape sigur să trimită un volum limitat de gaze naturale către Europa.

Recenta situație a turbinelor Nord Stream 1 a arătat clar că Kremlinul intenționează să continue să folosească energia ca metodă de presiune asupra Uniunii Europene. În iunie, Moscova a menționat revenirea întârziată a echipamentelor de turbină ca fiind motivul din spatele reducerii gazelor naturale provenite din conducta Nord Stream 1. Cu toate acestea, este discutabil dacă problemele tehnice sunt singurul obstacol care afectează aprovizionarea cu gaze din Rusia către Europa. Chiar și unii experți ruși în energie insistă că Moscova folosește problema reparațiilor turbinelor ca pretext pentru tăierea gazelor. Pe de altă parte, se crede pe scară largă în Rusia că UE creează criza energetică refuzând să deschidă gazoductul Nord Stream 2. Cu toate acestea, având în vedere că UE își propune să pună capăt dependenței sale energetice de Rusia, este puțin probabil ca gazoductul Nord Stream 2 să devină operațional în curând.

UE vrea să renunțe la două treimi din gazele rusești

În condițiile în care Rusia va înarma fluxul de gaze, UE intenționează să înlocuiască două treimi din importurile de gaze rusești până la sfârșitul anului. Reducerea fluxului de gaze de către Rusia prin conducta Nord Stream 1 va face probabil imposibilă pentru majoritatea membrilor UE să-și reumple stocarea gazelor la o capacitate de 80% înainte de iarnă, dar rămâne dubios dacă alți producători importanți vor reuși să înlocuiască Rusia ca principal furnizor de gaze al Europei — cel puțin pe termen scurt.

La conferința Gastech-cel mai mare forum de gaze din lume, care va avea loc Milano în luna septembrie-liderii europeni și la nivel mondial de energie sunt de așteptat să formuleze un răspuns comun la criza gazelor în curs de desfășurare și schița unei foi de parcurs pentru viitor.

Unii membri ai UE au început deja să construiască terminale GNL – instalații concepute pentru a găzdui nave mari de transport GNL– în timp ce unele state UE fără ieșire la mare, intenționează să utilizeze infrastructura existentă de GNL pentru a le asigura securitatea energetică. Există, de asemenea, rapoarte care sugerează că națiuni precum Letonia, Lituania, Estonia și Finlanda au reușit să reducă în mod semnificativ consumul de gaze, o parte importantă a planului UE de a reduce consumul de gaze cu 15% până în luna martie a anului viitor.

Experții ruși sunt sceptici în ceea ce privește capacitatea UE de a supraviețui fără aceste gaze

Cu toate acestea, experții ruși în energie rămân sceptici cu privire la capacitatea UE de a supraviețui fără aprovizionarea cu gaze a Rusiei. Unii susțin chiar că Europa va „îngheța până la moarte” fără gaz rusesc. Merită să ne amintim că în 2014, când a izbucnit războiul din Donbass, propaganda Kremlinului a insistat că Ucraina nu va supraviețui fără gaz rusesc. Cu toate acestea, opt ani mai târziu, Ucraina este încă în viață, iar UE se va confrunta puțin probabil cu o „apocalipsă a gazelor”. Cu toate acestea, având în vedere că UE importă 169 de miliarde de metri cubi de gaze naturale rusești, chiar și cu o reducere semnificativă a consumului, rămâne neclar unde va înlocui UE această aprovizionare.

Uniunea Europeană caută în mod activ să facă înțelegeri pe termen lung cu diferite țări bogate în energie, de la Israel la Azerbaidjan și Nigeria. Dar, după cum a declarat analistul energetic rus Vladimir Demidov,”Furnizorii din Statele Unite, Qatar și Africa pot înlocui până la 60 de miliarde de metri cubi, dar problema suplimentară este că oferta actuală de GNL către Europa a dus la prețuri ridicate pe piețele lor interne”. Ca atare, cele mai multe țări europene vor rămâne dependente de gaz rusesc pentru următorii doi-patru ani, toate în timp ce se pregătesc pentru separarea finală de energia de la Moscova.

Rusia va încerca să își mute fluxurile energetice

La rândul său, Rusia va încerca probabil să-și mute fluxurile energetice spre Est către China. Problema este însă că actuala rețea rusă de gaze care alimentează Republica Populară are o capacitate destul de mică. Rusia a exportat doar 16,5 miliarde de metri cubi de gaz în China în 2021 — aproximativ 10% din gazul pe care l-a vândut Europei. Se estimează că conducta Puterea Siberiei va putea transporta 38 de miliarde de metri cubi până în 2025, un număr care încă nesemnificativ în comparație cu ceea ce Rusia vinde Europei. Va dura ani de zile până când Moscova își va finaliza proiectele ambițioase de gazoducte din Asia.

Având în vedere că sancțiunile vor avea aproape sigur un impact uriaș asupra economiei Rusiei, rămâne de văzut dacă Kremlinul va reuși să finanțeze construcția noilor rețele de infrastructură de gaze și să ajute Gazprom să schimbe volumele de gaze de la Vest la Est. Între timp, după ce UE va impune un embargou total asupra gazului rusesc și va finaliza separarea, Rusia va trebui să se reorienteze către a fi pe deplin dependentă de piața asiatică.