UE intensifică investițiile în sectoare tehnologice esențiale pentru a rămâne competitivă

Uniunea Europeană intenționează să își consolideze poziția globală printr-un plan ambițios care vizează sectoare tehnologice esențiale, precum inteligența artificială, biotehnologia și energia curată.

Acest obiectiv este detaliat într-un proiect de document al Comisiei Europene, denumit „Busola Competitivității”, care urmează să fie prezentat pe 29 ianuarie. Documentul propune 29 de măsuri strategice menite să stimuleze productivitatea și să promoveze decarbonizarea industriei europene.

„Este timpul să trecem la acțiune. (…) Fără o schimbare urgentă a vitezei și a abordării, este în joc viitorul UE ca putere economică, destinație de investiții și centru de producție”, se arată în proiectul de document citat de Reuters.

Simplificarea reglementărilor și reducerea costurilor energetice

Comisia Europeană recunoaște presiunea exercitată de state membre precum Franța, care solicită o simplificare a reglementărilor pentru a înlesni activitatea companiilor.

De asemenea, noile provocări venite din partea Statelor Unite, sub conducerea fostului președinte Donald Trump, includ posibile tarife suplimentare pentru exporturile UE și apeluri pentru reducerea birocrației.

Pentru a face față acestor provocări, Comisia va lansa în februarie Pactul Industrial Curat. Acesta include măsuri precum reducerea cu 25% a cerințelor de raportare sustenabilă pentru companii și scăderea prețurilor la energie, care sunt în prezent de trei ori mai mari decât în SUA.

UE, energie regenerabilă, energie eoliană, energie verde
SURSA FOTO: Dreamstime

Investiții în tehnologii de vârf

Proiectul de document subliniază importanța ca Europa să se implice activ în sectoare tehnologice emergente, cum ar fi inteligența artificială, materialele avansate, biotehnologia, energia curată, robotica și explorarea spațială. Aceste domenii sunt esențiale pentru economia viitorului și pentru menținerea UE ca un lider global.

De asemenea, se dorește o coordonare mai eficientă a politicilor industriale în cele 27 de state membre, în special în domenii critice precum rețelele energetice, infrastructura digitală, inteligența artificială și producția de medicamente esențiale.

Apeluri pentru reducerea birocrației

Franța joacă un rol central în aceste discuții, propunând o „pauză masivă” în adoptarea noilor reglementări UE și amânarea unor directive existente. Printre propunerile franceze se numără suspendarea pe termen nedeterminat a directivei UE privind diligența corporativă și amânarea cu doi ani a directivei privind raportarea sustenabilității corporative (CSRD).

Totodată, Franța și Germania sunt de acord că este nevoie de o reducere a poverii administrative pentru companii, pentru a sprijini creșterea economică și a asigura un teren de joc egal cu rivalii din SUA și China.

„Ne așteptăm la măsuri puternice în primele 100 de zile ale președintelui Comisiei Europene, care a făcut din aceasta o prioritate”, a declarat joi reporterilor ministrul francez al finanțelor, Eric Lombard, într-un discurs de Anul Nou.