Probleme foarte serioase pentru Europa, în contextul războiului din Ucraina!

Rusia foloseşte energia drept o armă. Europa este într-un pericol real de a ajunge la raţionalizarea gazelor naturale

De zeci de ani, Rusia reprezintă un furnizor stabil de gaze pentru bătrânul continent, însă lucrurile au luat recent o cu totul altă turnură.

Având în vedere sprijinul pe care Europa l-a arătat Ucrainei, Rusia şi-a redus livrările de gaze şi foloseşte energia drept o armă. În acest moment, raţionalizarea gazelor la nivel european a devenit o perspectivă foarte reală, notează jurnaliştii de la Bloomberg.

După debutul invaziei din Ucraina, preţurile gazelor au urcat puternic, au crescut presiunile asupra regiunii, iar solidaritatea europeană este testată. Toate acestea reprezintă victorii pentru Kremlin.

Controalele guvernamentale asupra distribuţiei de gaze ar putea începe în câteva luni. În cazul în care Rusia îşi va închide complet principalul gazoduct, Europa ar putea rămâne fără gaze până în luna ianuarie, indică datele companiei de consultanţă Wood Mackenzie.

Franţa, Austria şi Cehia au fost deja lovite direct după ce ruşii au redus livrările de gaze cu aproximativ 60% prin conducta Nord Stream.

Uniper din Germania, cel mai mare cumpărător de gaze ruseşti din Europa, primeşte cu 60% mai puţine gaze decât volumul comandat.

La fel se întâmplă şi în Italia, unde Eni a primit doar jumătate din volumele cerute, iar Engie din Franţa şi OMV din Austria au de asemenea de suferit.

Din păcate, Europa nu are multe alternative la gazele ruseşti, în special pentru lunile critice de iarnă. Există capacitate suplimentară limitată din Norvegia şi Olanda, iar livrările de GNL sunt aşteptate să scadă.

Ce soluţii s-au găsit în Germania?

În acest moment, cea mai importantă economie a Europei se află la primul nivel al propriului plan de criză în trei etape.

Germania caută soluţii pentru reducerea cererii, cum ar fi să le permită proprietarilor să reducă încălzirea în iarnă. Berlinul depinde de Moscova pentru mai mult de o treime din necesarul de gaze, iar Guvernul condus de Olaf Scholz a făcut apel la solidaritate şi îşi îndeamnă cetăţenii să economisească energie pentru a-l opri pe Putin.

Autoritatea germană de reglementare a reţelei de gaze, BNetzA, va lua măsuri de raţionalizare dacă Guvernul va declara stare de urgenţă în sector. Consumatorii şi serviciile publice vitale vor fi protejate, însă adevăratele probleme vor fi în rândul companiilor.

Experţii avertizează că întreaga Uniune Europeană ar trebui să se pregătească pentru o întrerupere completă a livrărilor de gaze ruseşti, notează EUObserver.

„Se poate întâmpla oricând“, arată Simone Tagliapietra, expert în cadrul think tank-ului german Bruegel. Aceasta subliniază că toate ţările UE ar trebui să urmeze exemplul Germaniei şi să ceară oamenilor să consume mai puţină energie.