Este tot mai evident că repercusiunile războiului din Ucraina au alimentat volatilitatea de pe piețele globale de mărfuri, prețurile petrolului, nichelului și grâului crescând semnificativ în ultimele săptămâni. Ca situația să fie și mai dramatică, problema gazelor naturale a revenit în prim-plan, după ce viceprim-ministrul rus Alexander Novak a avertizat că Moscova și-ar putea opri exporturile către Germania și restul Europei prin conducta Nord Stream 1, relatează CNBC.

Reacția Moscovei vine și după decizia Germaniei de a bloca certificarea gazoductului controversat Nord Stream 2, pe lângă sancțiunile economice impuse de puterile occidentale după invazia Ucrainei, cu scopul de a paraliza economia Rusiei.

În această săptămână, SUA au anunțat că vor interzice toate importurile de petrol și gaze rusești, în timp ce Marea Britanie a sugerat că va elimina treptat importurile până la sfârșitul anului. Uniunea Europeană intenționează să reducă importurile de gaze rusești cu două treimi, dar mișcarea nu este atât de dură, din cauza dependenței mari de energia rusă.

De menționat că Rusia asigură aproximativ o treime din importurile de gaze naturale ale UE. De aceea, orice întrerupere ulterioară a importurilor de gaze ar putea avea efecte secundare majore pentru producția economică și inflația din zona euro, potrivit unei analize Goldman Sachs.

Trei scenarii Goldman Sachs

Economistul-șef al Goldman Sachs, Sven Jari Stehn, și echipa sa au prezentat mai multe scenarii și au evaluat modul în care ar putea acest lucru ar avea un impact asupra economiei europene. Cele trei scenarii sunt urmtoarele: cel în care  nu vor mai exista întreruperi de aprovizionare, un altul în care importurile de gaze prin Ucraina vor înceta pentru restul anului și un al treilea, în care toate importurile de gaze rusești în Europa vor fi oprite pe tot parcursul anului 2022.

Prognoza generală privind inflația ar putea fi cu până la 1,3 puncte procentuale mai mare

„Scenariul în care Rusia oprește toate exporturile ar putea duce la o creștere a PIB-ului din zona euro cu 2,2 puncte procentuale în 2022, comparativ cu prognoza noastră de referință, cu un impact considerabil în Germania (- 3,4 puncte procentuale) și Italia (-2,6 puncte procentuale)”, arată analiza GS.

În ceea ce privește inflația, scenariul în care fluxurile de gaze prin Ucraina se vor fi oprit ar adăuga 0,7 puncte procentuale în prognoza Goldman Sachs privind inflația în zona euro pentru finele lui 2022.

„Dacă prețurile la gaze vor crește și mai mult din cauza închiderii de către Rusia a robinetului, prognoza generală privind inflația ar putea fi și cu până la 1,3 puncte procentuale mai mare”, a spus Stehn.

De ce întreruperea totală este puțin probabilă

Având în vedere dependența Rusiei de exporturile spre Europa și sursele sale de venituri în continuă scădere ca urmare a sancțiunilor internaționale, strategii BCA Research au sugerat într-o notă recentă că o închidere completă a robinetului gazelor este puțin probabilă.

„Deși Moscova a încheiat un nou acord cu Beijingul pentru a furniza companiei petroliere chineze CNPC alte 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an, noua conductă necesară pentru a le transporta va dura doi până la trei ani”, a declarat Mathieu Savary, șeful BCA Research.  „Între timp, Rusia va trebui să se bazeze pe vânzările sale către Europa pentru a-și finanța incursiunea militară în Ucraina și pentru a asigura stabilitatea internă”, a adăugat acesta.