Situația din Republica Moldova, în conflictul cu Rusia, pare să se complice pe zi ce trece. Uniunea Europeană a venit cu o reacție dură și îl acuză pe Vladimir putin că folosește exportul de gaze naturale drept o armă politică împotriva Republicii Moldova în această criză energetică. Rușii au amenințat că suspendă exporturile către această țară vecină României.
Rusia pune presiune pe Republica Moldova în privința gazelor
Acesta este și motivul pentru care acum UE ajută Chișinăul să depășească criza energetică în timp ce negocierile cu Gazprom continuă. Republica Moldova pare să fie o victimă a eforturilor Rusiei de a utiliza gazele naturale pentru a-şi intimida vecinul mai mic, a transmis joi Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.
„Vedem încercări din partea companiei Gazprom de a pune presiune politică asupra guvernului moldovean”, a transmis Josep Borrell, citat de publicaţia Ziarul de Gardă din Moldova, fără a da însă detalii prea mult cu privire la aceste acuzații.
Kremlinul a negat miercuri că gigantul rus de gaze ar utiliza negocierile cu autorităţile de la Chişinău în încercarea de a obţine concesii politice. Şeful diplomaţiei europene a respins acest argument, dar fără să detalieze în ce anume constă presiunea rusă. Gazprom a avertizat că va suspenda exporturile de gaze către Republica Moldova dacă Chişinăul nu va achita livrările anterioare.
„În cazul Republicii Moldova, gazele naturale sunt folosite drept armă politică. Nu putem compara criza gazelor naturale din Republica Moldova cu cea din Europa. Noi vom încerca să acordăm sprijin cetăţenilor”, a completat Josep Borrell.
Discuții între Guvernul Moldovei și reprezentantul UE
Reacția vine în urma unor discuții avute alături de premierul moldovean Natalia Gavriliţă, aflată într-o vizită la Bruxelles. Joi a avut loc cea de-a şasea reuniune a Consiliului de asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova.
„Sprijinul bugetar oferit miercuri va permite Republicii Moldova să ajute persoanele cele mai vulnerabile”, a spus Borrell, referindu-se la un grant de 60 milioane de euro din partea UE pentru a depăși criza energetică.