Tensiuni uriașe între Lituania și Belarus! Aleksandr Lukașenko denunță o declarație de război de facto
În timpul discuțiilor cu președintele rus Vladimir Putin la Sankt-Petersburg, președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că „blocarea de către Vilnius a tranzitului între enclava rusă Kaliningrad și Lituania echivalează cu o declarație de război de facto”.
„Fluxul de informații cu privire la intenția lor de a opri tranzitul dinspre Rusia spre Kaliningrad prin Belarus, de a izola Kaliningradul este în creștere.
Ascultați, aceasta echivalează cu declararea unui oarecare război. Astfel de acțiuni sunt intolerabile în condițiile moderne”, spune președintele din Belarus.
Lukașenko este îngrijorat de politica de confruntare a Poloniei
Politica de confruntare pe care o duc conducerile Poloniei și Lituaniei este foarte stresantă. Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a făcut această declarație în timp ce se întâlnea cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, la Sankt Petersburg, la 25 iunie, potrivit agenţiei naţionale de ştiri BelTA.
„Suntem foarte stresați de situația și de politica pe care o duc vecinii noștri. În linii mari, știți acest lucru.
Mă refer la conducerea Poloniei și la conducerea Lituaniei. O politică în favoarea confruntării. Și primiți partea voastră de la ei, de asemenea”, spune acesta.
Kaliningrad, în centrul unei noi crize între Rusia și Occident
Semienclava rusă Kaliningrad, situată la Marea Baltică și separată de Lituania, Letonia și Belarus de partea continentală a țării, a declanșat o nouă criză în regiune.
Decizia Lituaniei de a bloca tranzitul prin teritoriul său a anumitor bunuri aflate pe lista de sancțiuni a UE către Kaliningrad a adus din nou Rusia și Occidentul față în față, chiar dacă războiul din Ucraina continuă să facă ravagii după patru luni.
În timp ce Rusia poate ajunge la Kaliningrad prin calea ferată care traversează Lituania, regiunea înconjurată de membri NATO a fost în centrul discuțiilor din ultimele zile.
Un atu strategic și militar pentru Rusia, Kaliningrad este, de asemenea, singurul port rusesc de la Marea Baltică care nu are gheață pe tot parcursul anului.
Kaliningrad a făcut parte din Germania până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. De atunci, a fost o provincie rusă îndepărtată.
În prezent, Rusia dispune de rachete cu capacitate nucleară în regiunea de 223 de kilometri pătrați (86 de mile pătrate).
După ce Lituania, membră NATO, a blocat tranzitul acestor bunuri către Kaliningrad, Rusia a avertizat că răspunsul său ar putea fi sever.