Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade s-a produs în România, miercuri după amiază, la o adâncime de 148 de kilometri. Acesta a avut loc în zona seismică Vrancea și a venit în contextul în care Albania a fost lovită de un cutremur mult mai puternic, de 6,4 grade.
Cutremurul din România
Acesta s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 68km E de Brasov, 84km NE de Ploiesti, 108km S de Bacau, 124km V de Galati, 124km V de Braila, 137km N de Bucuresti, 154km NE de Pitesti, 182km E de Sibiu, 190km SV de Iasi, 202km N de Ruse, conform datelor INFP.
„Aceste cutremure de suprafaţă nu pot afecta falia de mare adâncime a Vrancei, care la ultimul cutremur mare de anul trecut a fost la peste 150 km. Vom vedea mai târziu ce se mai întâmplă. Africa împinge către nord, se rupe… O parte din ea s-a rupt deja şi acţionează prin sistemul Adria, care înseamnă Marea Adriatică”, a explicat Gheorghe Mărmureanu, președinte onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului.
Cutremurul din Albania
În cazul Albaniei, seismul a lovit la aproximativ 40 de kilometri de capitala țării, Tirana, iar bilanţul cutremurului a ajuns la 18 morţi şi aproximativ 600 de răniţi. De asemenea, 42 de persoane sunt date dispărute, conform celui mai recent bilanţ anunţat de autorităţi. Echipele de intervenţie continuă căutarea acestora. Premierul Albaniei, Edi Rama, a vizitat oraşul Thumane, unde s-a întâlnit cu membri ai familiilor sinistrate.
În momentul când seismul a lovit, mai multe clădiri s-au prăbuşit şi oamenii au ieşit panicaţi în stradă când locuinţele au început să se zdruncine în timp ce dormeau. Acesta este cel mai puternic cutremur care s-a produs în Albania în ultimele decenii având magnitudinea de 6,4.
MAE a anunțat că nu există niciun cetățean român printre victemele acestui cutremur iar Ministerul Apărării Naționale a anunțat că în cursul acestei zile se vor deplasa în Albania două aeronave ale Forțelor Aeriene Române.
Cutremurul din Bosnia și Herțegovina
Seismul s-a produs în jurul orei 11, la o adâncime de 10 kilometri, în apropierea orașului Blagaj (populație de 4.800 de locuitori), informează Centrul Seismologic Euro-Mediteranean. Epicentrul este situat la 79 de km de capitala Sarajevo și 62 de km de orașul Dubrovnik din Croația.