În această iarnă nu există riscul imediat al întreruperii alimentării cu gaze în UE, au transmis recent reprezentanții Comisiei Europene. Totuși, aceștia au descris situația din România drept una „atipică”, deoarece țara noastră „este una dintre puținele țări europene cu producție proprie, ceea ce ar trebui să atenueze situația legată de stocuri”.
România, în pericol să rămână fără gaze naturale pe timp de iarnă? Reprezentanții Comisiei Europene spun că țara noastră este un caz atipic
Riscul imediat al întreruperii alimentării cu gaz nu ar exista în această iarnă, spun reprezentanții Comisiei Europene. Totuși, unele regiuni se află sub monitorizare, pentru a evita astfel de situații. În acest context, reprezentanții UE spun că țara noastră este diferită de a celorlalte state, deoarece România nu are stocuri foarte mari, însă este printre puținele state care au producție proprie de gaze naturale.
„Nivelul actual al stocurilor de gaze este de aproximativ 75% din capacitatea totală, în medie, la nivelul întregii Uniuni Europene. Nu există un risc imediat să apară probleme cu aprovizionarea în această iarnă, dar unele regiuni trebuie monitorizate atent pentru a ne asigura că nu apare un astfel de risc”, a transmis Comisia Europeană.
„Sunt state care au un nivel al stocurilor foarte bun, cum ar fi Franţa, Italia. Alte state au stocuri mai reduse, aici fiind inclusă şi România, însă cazul României este atipic întrucât are şi producţie de gaze. Este una dintre puţinele ţări europene cu producţie proprie, ceea ce ar trebui să atenueze situaţia legată de stocuri. Pe de altă parte, există ţări cu stocuri mici, care depind în mare parte de o singură sursă de import şi care nu au nici producţie internă. Acestea sunt cele monitorizate, dar România nu este printre ele”, au completat reprezentanții UE.
De asemenea, aceștia au mai transmis că Gazprom a livrat cantitățile contractate, îndeplinindu-și obligațiile. Totuși, nu a acoperit majorarea cererii de pe piaţa din UE, cum au procedat în alte regiuni.
„Este foarte important ca, la nivel european, să reducem dependenţa de importuri, să avem diversificarea surselor de aprovizionare şi să avem interconectare”, au conchis reprezentanții Comisiei Europene.
Furnizarea de gaze naturale, sistată din cauza datoriilor
Amintim că E.On a anunţat anterior compania de termoficare din Timişoara, Colterm, că va sista furnizarea de gaze naturale din cauza datoriilor. În acest context, Primăria Timișoara a informat într-un comunicat că depune „eforturi uriașe” pentru continuarea livrării de agent termic în casele timişorenilor.
„Primăria Timişoara depune eforturi uriaşe pentru continuarea livrării de agent termic în casele timişorenilor. Colterm este într-o situaţie critică. Colterm se află într-o situaţie critică pe fondul creşterii uriaşe a preţului la gaz, E.On anunţând, astăzi, că în 25 octombrie va opri furnizarea de gaze naturale către compania de termoficare.
Ceea ce înseamnă că distribuţia agentului termic în circa 50.000 de gospodării din municipiu, şcoli şi spitale riscă să fie oprită. Primăria Timişoara şi Colterm depun eforturi imense pentru ca acest lucru să nu se întâmple”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Timişoara.