Europa urmează să treacă prin cea mai dură iarnă, din cauza unei crize energetice alimentată ani de zile. Există voci care spun că liderii europeni au gestionat greșit implementarea tranziției spre surse regenerabile. Gestionarea tranziției Europei către o economie verde a fost „condusă de haos”, iar prețurile ridicate la energie ar putea persista până în 2025, avertizează Johannes Benigni, șeful firmei de analize JBC Energy.
Într-un interviu la CNBC, Benigni a spus că, deși există un anumit caracter sezonier al prețurilor la gazele naturale, presiunile actuale ale cererii au agravat problema. Benigni anticipează că gazele naturale vor fi la „maxime foarte, foarte înalte” până în 2025 iar aceste vârfuri nu sunt un „fenomen pe termen scurt”.
Trecerea prin iarnă va depinde în mare măsură de cum va fi vremea.
”Vedem că această piață se află sub un stres continuu. În timp ce vorbim chiar acum, prețurile sunt foarte mari înaintea iernii și asta generează multă anxietate”, a spus el.
Benigni a declarat că, în noiembrie, Rusia ar putea furniza mai multe gaze naturale. Acest lucru va ajuta utilitățile europene să își completeze stocurile, dar, avertizează el, trecerea prin iarnă va depinde în mare măsură de cum va fi vremea.
În opinia sa, va exista o combinație de factori care vor avea implicații pe tot parcursul lanțului de aprovizionare cu energie: o criză energetică majoră în Rusia, o „trecere de la gaz la petrol” și creșterea cererii în America de Sud din cauza lipsei de hidro energie, cauzată de secetă.
”Dacă vreți să abandonați combustibilii fosili trebuie să investiți în gaze naturale”.
Presiuni uriașe
Companiile energetice din întreaga lume sunt supuse unor presiuni uriașe pentru a renunța la combustibilii fosili și a accelera de-carbonizarea economiei globale. Cu toate acestea, Benigni i-a acuzat pe liderii europeni că au gestionat greșit momentul și implementarea tranziției spre surse regenerabile.
Prețurile gazelor europene s-au triplat în acest an, întrucât furnizorul de top, Rusia, a redus livrările suplimentare de care are nevoie continentul pentru a-și reface depozitele epuizate, după iarna rece a anului trecut.
”Dacă vreți să abandonați combustibilii fosili trebuie să investiți în gaze naturale. Poate că sună contraproductiv, dar, ca să fiu sincer, dacă vreți să renunțați la cărbune, veți obține același lucru pe care l-au obținut SUA investind în gaze naturale, astfel încât să puteți reduce emisiile mari de carbon”, afirmă expertul.
„E clar ca lumina zilei că trebuie să ne ecologizăm, dar întrebarea este cum să ajungem acolo și, pentru a ajunge acolo trebuie să eliminăm cărbunele”, a subliniat expertul. Dar, a adăugat el, pentru a ne elibera de dependența de cărbune, între timp gazul natural trebuie să fie o alternativă.
Analiștii au sugerat că SUA vor fi mai ferite de creșterea prețurilor și de criza energetică din Europa, deoarece nu a trebuit să se bazeze pe importuri, notează CNBC.