Revenirea în forță a consumatorilor, împreună cu problemele persistente privind stocurile au dus la crearea unor penurii ale unor produse, deoarece efectele pandemiei influențează în continuare lanțul global de aprovizionare.
În septembrie, Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), publicat lunar de Eurostat, a crescut cu 3,6 la sută în Uniunea Europeană și cu 6,2 la sută în SUA, potrivit weforum.org.
Germania, inflație peste medie, în Franța și Spania inflația a rămas sub cifra UE
În Europa, unele țări precum Germania au înregistrat inflație peste medie, în timp ce în Franța și Spania, de exemplu, inflația a rămas sub cifra UE.
În iulie, președintele Fed, Jerome Powell, a susținut că inflația medie puternică din Statele Unite a fost dată doar de câteva articole. El a precizat că este vorba de prețul mașinilor și al camioanelor second-hand, care au crescut într-un ritm uimitor de rapid.
S-au înregistrat de asemenea creșteri mai puternice de prețuri ale benzinei, dar produsul a cunoscut și unele dintre cele mai mari fluctuații de preț din timpul pandemiei.
Mobila și televizoarele, creșteri de prețuri și de peste 10 la sută de la an la an
Creșterile de prețuri la pâine, lapte, legume proaspete, orez, cereale și paste făinoase au rămas, de fapt, sub obiectivul Fed de 2%, conform calculelor IPC ale Biroului de Statistică a Muncii. Carnea, ouăle, fructele și uleiul au depășit obiectivul de 2 la sută în calculul BLS. De asemenea, mobila și televizoarele au cunoscut creșteri de prețuri și de peste 10 la sută.
Una dintre sarcinile-cheie ale Fed este menținerea stabilă a creșterii prețurilor, iar oficialii Rezervei Federale au avertizat asupra unei inflații mai mari pe termen scurt, pe măsură ce economia revine la normal. De asemenea, oficialii Fed spun că presiunea actuală a inflației ar trebui să facă loc unei creșteri mai sănătoase a prețurilor pe termen lung.
Creșterea în spirală a prețurilor la energie
Creșterea în spirală a prețurilor la energie a făcut ca ratele inflației din multe țări să crească vertiginos și ar putea determina toate băncile centrale să-și majoreze ratele dobânzilor, mai repede decât se aștepta, a declarat Paiboon Nalinthrangkurn, președintele Federației Organizațiilor Pieței de Capital din Thailanda (Fetco).
Dacă prețurile vor continua să rămână ridicate până la jumătatea anului viitor, acestea vor declanșa o vânzare a activelor riscante la nivel mondial, avertizat el.